Fede babyer skal hjælpes tidligere

Tykke babyer har større risiko for at være overvægtige ved skolestart, viser ny rapport.

Ifølge ny rapport er det vigtigt at være opmærksom på børns vægt tidligt i deres liv. (© ColourBox)

Selv om et barn er under et år, kan det være en god idé allerede at interesse sig for dets vægt.

Hvis lårene er ekstra fede, og vægten ligger over de vækstkurver, man bruger, er der større risiko for, at barnet bliver overvægtigt, når det skal starte i skole.

Risikoen for at være overvægtig ved skolestart er nemlig syv gange større for dem, der var overvægtige i løbet af deres første leveår, end for dem, som var normalvægtige.

Det viser en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Region Hovedstaden. Rapporten er baseret på data fra 12 kommuner i hovedstadsregionen.

- Det indikerer vigtigheden af at sætte ind, når vi snakker overvægtforebyggelse - ikke kun senere i livet, men også i det helt tidlige liv, anbefaler Mette Rasmussen, der er en af forskerne bag rapporten.

Hun understreger dog, at det er meget vigtigt at huske tilstrækkelig ernæring i børnenes spæde liv, så børnene ikke risikerer underernæring.

Det er 12 procent af børnene - hvad der svarer til hvert ottende barn - der er overvægtig eller svært overvægtig, når de stater i skole.

Kommuner vil sætte ind

Kommunerne vil forebygge overvægt mere og tidligere end i dag, siger Thomas Adelskov, der er formand for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening:

- Vi er jo selvfølgelig optaget af, at hvis vi kan hjælpe nogle børn til ikke at være overvægtige, så er det en indsats, som ligger ude i kommunerne, og som vi rigtig gerne vil arbejde med, siger han.

Rapporten omfatter omkring 55.000 spædbørn og cirka 28.000 5-8-årige børn.