Fire ud af ti skilsmissebørn oplever konflikt omkring konfirmationen

Med få gode råd kan du hjælpe dit skilsmissebarn til at få en god konfirmationsfest, trods uenigheder.

Konfirmationen er symbolet på, at den unge træder ind i de voksnes rækker. Og det er en rigtig stor dag for mange. (Foto: © C. TORP, ColourBox)

Konfirmationen er de fleste børns første rigtig store begivenhed, hvor de er centrum for festlighederne. En stor og lykkelig dag for de fleste. Men for fire ud af ti skilsmissebørn er konfirmationen forbundet med store udfordringer.

En undersøgelse fra Epinion, foretaget for Børns Vilkår og Egmont Fonden viser, at 38 procent af alle skilsmisseforældre har konflikter i enten højere eller mindre grad i forbindelse med børnenes konfirmation. Konflikterne handler primært om, hvem der skal deltage i festen og økonomien, altså hvem der skal betale.

Konfirmationen er noget særligt

Konfirmationen er en ganske særlig begivenhed, og det kan gøre den ekstra konfliktfyldt.

For selvom børn kan have affundet sig med at holde fx to fødselsdage, to juleaftener og så videre, så giver rigtig mange børn udtryk for, at de kun vil have én konfirmation. Og den skal foregå med alle de voksne, som barnet holder af. De drømmer om, at både mor og far er en del af denne dag.

Hvis konfliktniveauet mellem far og mor er så højt, at der ikke kan blive tale om én fælles fest, så har barnet krav på at få det at vide, understreger Børns Vilkår – og på at få et ærligt svar på, hvorfor tingene er, som de er.

Det er vigtigt, at de voksne tager ansvaret på sig og anerkender barnets sorg over, at festen ikke kommer til at leve op til barnets oprindelige drømme.

Fire gode råd

Børns Vilkår står bag Skilsmisseguiden.dk, som giver gode råd omkring børnevenlig skilsmisse. Herunder også gode råd om konfirmation, jul og andre højtider:

  • Tænk over, hvilken type fejring barnet er bedst tjent med. Og om både mor og far kan være til stede på samme tid, uden det lægger en dæmper på stemningen.

  • Inddrag eventuelt en neutral person, som kan hjælpe jer med at indgå kompromisser og opstille nogle spilleregler for planlægningen og afholdelse af festen.

  • Tag ansvar for jeres beslutning, hvis I ikke begge kan være en del af konfirmationsdagen – og meld det ud i god tid til jeres barn. Forsøg at rumme barnets eventuelle skuffelse og sorg over, at det ikke er muligt for både mor og far at være forsamlet i forbindelse med konfirmationen.

  • Afstem gaveniveau og køb eventuelt en gave sammen

  • Kilde: Skilsmisseguiden.dk