Giv dit barns cykelhjelm et sikkerhedstjek

Tjek lige, at dit barns cykelhjelm sidder ordentligt på hovedet - ellers kan det næsten være lige meget, om man har den på.

(Foto: yanlev © Scanpix Iris)

Er du sikker på, at dit barns cykelhjelm sidder, som den skal? Det er vigtig at bruge cykelhjelm, men det er lige så vigtigt, at den bruges rigtigt. Sikkerheden ved hjelmen falder nemlig betydeligt, hvis den ikke sidder helt korrekt på hovedet.

Her er 5 gode tips fra Børneulykkesfonden til, hvordan dit barn kan få den optimale beskyttelse ved brug af cykelhjelm:

- Hjelmen skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.

- Hjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. Den skal sidde så fast, at den ikke kan rutsje rundt på hovedet.

- Justér remmene en gang om ugen. De skal være så stramme, at hjelmen sidder godt fast, dog uden at det er ubehageligt.

- Husk at dit barn skal have ny cykelhjelm, når den gamle er for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt.

- Skift hjelmen ud, hvis den får et slag. Selv den mindste flække betyder, at hjelmen ikke er sikker mere.

Husk at tage den på

Men for at cykelhjelmen skal give nogen form for trafiksikkerhed, skal den jo altså i første omgang placeres på hovedet. Og det er i virkeligheden her, det største problem ligger. De fleste ved godt, at cykelhjelmen er vigtig, men mange af os undlader at tage den på, fordi vi ikke føler den klæder os. Og denne adfærd smitter af på vores børn.

Hvert tredje barn vil ikke bruge cykelhjelm, fordi de ikke synes, at hjelmene er pæne, viser en undersøgelse, som Børneulykkesfonden har lavet. Og derfor har Børneulykkesfonden sat kampagnen Smart Hjelm i søen, som sætter fokus på at gøre hjelmen sej.

- Vi håber på, at vores kampagne kan bidrage til at flere børn frivilligt tager cykelhjelmen på, når selv de kan være med til at designe hjelmen. Samtidig håber vi også på, at flere forældre vil vise sig som gode rollemodeller og selv huske hjelmen, næste gang de hopper på cyklen, siger Henriette Madsen, leder i Børneulykkesfonden.

De redder hoveder

I 2011 kom omkring 8000 danske børn under 15 år til skade på cyklen, og blandt de tilskadekomne havde kun lidt over halvdelen været iført en cykelhjelm.

Og det kan jo synes underligt, eftersom man ved, at cykelhjelmen kan redde liv, og det vurderes, at brug af cykelhjelm kan reducere risikoen for hovedskade med 60 procent.

- Der findes god videnskabelig baggrund for effekten. Vi vil derfor anbefale, at man som cyklist bruger hjelm og dermed nedsætter risikoen for hovedskader, der ofte har langvarige og også varige følgevirkninger, siger overlægerne Lars Binderup Larsen og Jens Lauritsen fra Ortopædkirurgisk afdeling, Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Facebook
Twitter