Giv også skilsmissebarnet ro i ferien

Ferietid kan sætte samarbejdet under pres i skilsmissefamilier. Ofte bliver børnenes ferieprogram alt for spækket med oplevelser og resultatet er børn, der føler sig mere stressede end afslappede.

Det er dejligt at være på ferie, men mange skilsmissebørn skal på flere ferier - så det er op til mor og far at planlægge, så barnet også får nogle pauser. (© COLOURBOX)

Uge 27 med far til Barcelona, uge 28 med mor i sommerhus i Jylland, uge 29 til Lalandia med far og uge 30 til Berlin med mor og hendes nye kæreste.

Planen er presset, men ikke urealistisk, når det kommer til et ferieprogram for et delebarn i en skilsmissefamilie.

Ofte bliver børnenes ferie i bedste mening udfyldt med en overflod af spændende tilbud. Først med den ene forælder og så med den anden. Men selvom børnene glæder sig til de mange rejser og ture, så er det ikke nødvendigvis et ferie-setup, der bliver anbefalet af de børnesagkyndige:

- Problemet med alt for proppede ferier er, at børnene også har brug for bare af slappe af en gang imellem. Hvis de hele tiden skal starte på en ny ferie, hele tiden vænne sig til at være sammen med en ny forælder, så får de aldrig den ro, som også børn har godt af i ferien, siger Bente Boserup, der er seniorkonsulent hos Børns Vilkår.

Opkald fra splittede børn

I organisationen, der blandt andet driver rådgivningslinjen Børnetelefonen, modtager man hvert år opkald fra børn, der oplever problemer omkring ferierne.

- Barnet kan ende med at føle sig skåret op i små bidder. I stedet for at ferien planlægges på barnets præmisser, så bliver ferien tilrettelagt, så forældrene kan nyde samvær med deres børn mere end omvendt. Børnene oplever, at det er anstrengende hele tiden at skulle skifte scene, siger Bente Boserup.

Sæt jer ned og planlæg

Men hvordan finder en adskilt familie ud af at planlægge barnets ferie, så den ene rejse ikke afløser den anden, når familien netop ikke deler ferieplaner?

- I den bedste af alle verdener sætter mor, far og barn eller børn sig sammen en gang om året og fordeler ferieugerne. Og det handler altså ikke kun om ugenumre, men også om retten til eksempelvis udlandsferier, foreslår Bente Boserup.

Hvis den ene forældre gerne vil på ski til Østrig i vinterferien, så må vedkommende måske opgive planen om også at tage barnet med til Grækenland om sommeren. Der er det så den anden forældres tur til udlandstur med det fælles barn.

- Betragt ferien som barnets ferie og ikke som de voksnes ret til samvær med barnet, slutter Bente Boserup.

Lav en feriekalender

Sundhedsplejerske Else Guldager, der blandt andet svarer på spørgsmål om børn her på Lev Nu, giver følgende gode råd til deleforældre i sommerferien:

  • Børn er forskellige. Det er individuelt fra barn til barn, hvor meget ferie, det kan holde holde til. Mit bedste råd er, at forældrene sætter sig sammen – og helst i god tid – og planlægger ferie, og at I tager udgangspunkt i det enkelte barn.

  • De mindre børn vil gerne forberede sig på ferie og have detaljer om den forestående ferie.

  • Lav fx en kalender, hvor I tegner og sætter kryds ved de forskellige datoer for ferie osv, og så kan I tale om, hvad barnet skal lave hvornår.

  • De større børn kan også have aftaler med bedsteveninden om en tur i sommerhus eller andre arrangementer med vennerne, og det skal man som forældre respektere. Der skal også være plads til de større børns sociale liv i sommerferien.

  • Det stille og indadvendt barn kan godt have brug for pauser mellem ferierne. Og generelt har de fleste skilsmissebørn en tid, når de kommer hjem fra den ene forælder, hvor de lige skal have lov til at lande. De bliver måske mere indadvendte og har brug for at omstille sig.