Gode råd mod kræsne børn

Hvordan får man de kræsne unger til at sætte tænderne i andet end pizza og spaghetti med kødsauce?

(© Colourbox)

Langt, langt, langt de fleste børnefamilier bakser med det samme evindelige, tilbagevendende problem: De kræsne børn. Børn, der kun vil spise de samme fem kedelige retter bygget over hakket kød, dag ud og dag ind.

Madmagasinet Bitz og Frisk sætter i aften fokus på de kræsne krudtugler, både i børnehaven og ved middagsbordet derhjemme. Blandt andet besøger familierådgiver Camilla Justesen en børnefamilie, som døjer med problemet kræsenhed.

Se med i aften klokken 21.55 på DR1.

Du kan chatte med Camilla Justesen efter programmet - find chatten på forsiden af dr.dk. Du kan også følge hendes gode råd:

  • Server maden i små skåle, så børnene selv kan øse op på deres tallerken. Og hav gerne små kander med vand, som de selv hælder op af. Så det fungerer som en slags mini-børnebuffet.

  • Hav altid en skål med vand og klud eller køkkenrulle på bordet, så ingen bliver nødt til at rejse sig under måltidet, selv hvis der skulle blive spildt. Det skaber altid uro, hvis nogen rejser sig i utide, og det er bedst at undgå, hvis man skal have børnene til at spise maden.

  • Sørg for, at bordet er HELT dækket, når I går i gang. Og de voksne kan med fordel sætte sig først og øse op på deres egne tallerkener og tale om den lækre mad. Det flytter fokus fra børnene og deres mad.

  • Sørg for, at der altid er noget på bordet, som du ved, de godt kan lide. Det kan være agurk, rugbrød med smør, gulerødder osv. For hvis de kan se, at de kan få noget, de godt kan lide, så tør de også kaste sig ud i ny og usikker mad. Men sørg for, at måltiderne generelt er varierede, så det ikke er hele familien, der altid cykler rundt i pizza og pasta med kødsauce. De skal lagre i deres hukommelse, hvordan et aftensmåltid ser ud, og det er noget med varieret mad og god stemning.

  • Lav sammen med børnene en liste over den mad, de godt kan lide. Enten skrevet med ord eller klippet ud som billeder fra reklamer eller blade. Hæng listen synligt på køleskabet og arbejd så sammen på at udvide listen. Tag børnene med hen i supermarkedet og giv dem til opgave at vælge en grøntsag eller en frugt, der IKKE er på listen og tag den med hjem, skær den ud og smag på den. Og tal så om, om den nye frugt eller grøntsag skal med over på listen, eller om den ikke skal på listen.

  • Tal gerne om mad i hjemmet - især den mad, de godt kan lide. Så mad bliver forbundet med positiv snak. Og giv dem fred og ro til at smage sig frem. Børn er ikke født kræsne, men måske med selektive smagsløg, der har brug for ro og tid til at tage nyt til sig. De er små forskere, der skal gøre sig deres egne erfaringer med mad, og de har brug for at blive taget alvorligt, når der fx er noget, de ikke bryder sig om.

  • Hvis børnene har favoritretter, kan man som forældre have tendens til at lave den mad igen og igen. Fordi så spiser børnene rigtig meget, og så føler vi os som en succes som forældre. Men læg den tankegang fra dig. Man er også en succes om forælder, hvis man får præsenteret sit barn for mange forskellige madvarer.

  • Mød dem med fleksibilitet, så bliver de også fleksible.