Godnat og sov godt: Gode putte-ritualer

Gør det ikke for langt, men gør gerne det samme aften efter aften, råder sundhedsplejersken.

Søvn er et emne, der optager mange - for ikke at sige alle - nybagte forældre. (© ColourBox)

Godnat, og sov godt. Det lyder så nemt, og det er det også for de fleste voksne. At lægge sig på puden og falde i søvn.

Men det er faktisk en evne, de færreste er født med. Mange børn skal lære det, minder sundhedsplejerske Else Guldager om:

- Det kan være rigtig svært for et barn at finde ro og falde i søvn. Men nogle gode putte-ritualer, gentaget aften efter aften kan hjælpe barnet på vej, forklarer hun.

De gode putte-ritualer

  • Gear ned i tide, så barnet ikke bardus skal i seng. Forbered barnet på, at nu er det ved at være sengetid, så nu skal der leges færdig. Og hold inde med voldsomme lege noget tid, inden barnet skal i seng. Dernæst: Børste tænder, vaske lidt, have nattøj på, læse eller synge, og så puttes.

  • Gentag gerne ritualet på samme måde aften efter aften. Så ved barnet, hvad der skal ske og skal ikke bekymre sig om, om der kommer overraskelser.

  • Sørg for, at barnet har en god seng, som det er glad for. Et enkelt puttedyr eller to. Ikke noget med tyve bamser, fem bøger, legoklodser og sutter alle vegne.

  • Brug aldrig sengen som straf – den skal være et sted, der er forbundet med noget godt, rart og trygt.

  • Det er fint, at der er mørkt i rummet. Der skal ikke være en natlampe tændt. For tændt lys påvirker hjernen, også selv om øjnene er lukkede. Og så producerer den ikke melatonin i det omfang, vi har behov for.

  • Hold temperaturen i barnets soveværelse lidt kølig, men ikke kold.

  • Ved mindre børn, vælg sengetid med omhu. Kig på dit barn og prøv at ramme tidspunktet, lige inden det viser tydelige tegn på at være rigtig træt. Hvis det når at blive overtræt, så vågner det op og vil ”holde fest” i stedet for at sove, og så går der omkring tre kvarter, før det igen bliver muligt at lægge det til at sove. Forsøg at finde ind til en fast sengetid, så barnet får en fast soverytme.

  • Hold godnat-ritualerne korte, max et kvarter. Ellers risikerer barnet også at blive overtræt.

Bliv endnu klogere på børn og nattesøvn på sundhedsplejersken.dk

Facebook
Twitter