Gør dit barn klogere med sjove apps

Du skal ikke være ked af det, hvis dit barn bruger timevis foran en tablet. Med de rigtige apps så kan barnet lære at læse og regne og samtidig have det sjovt.

(© colourbox)

Det er kun tre år siden, at den første iPad kom på markedet. Og siden har den og andre tablets med lynets hast indtaget mange danske stuer - og også børneværelserne, børnehaverne og klasselokalerne i skolen.

Og det er faktisk ikke så skidt. For udover at være fantastisk underholdning, så kan tablets også være et virkelig godt lærings-redskab til børn.

Det mener Søren Gundelach, der er partner i firmaet UdviklingsForum, der laver konsulentarbejde for daginstitutioner.

- Det kom meget bag på mig, hvor betagede mange børn er blevet af tablets. Kombinationen af noget stærkt visuelt og den nemme styring via berøring er meget effektfuldt for børn. De føler, at de er i kontrol, og så kan de nemt koncentrere sig, og det gør tablets meget brugbare til læring, siger Søren Gundelach.

Stor forskel i kvaliteten af børne-apps

Han har det seneste halvandet år lavet mange tablet-workshops for pædagoger og forældre i daginstitutioner, hvor han fortæller om apps, der lærer børn at skrive, læse, regne og være kreative og mange andre ting.

- Der fandt jeg hurtigt ud af, at der var et behov for en hjemmeside, hvor forældre kan blive guidet i junglen af tusindvis af apps og få anbefalinger af fagfolk med forstand på børn i dagtilbud, siger Søren Gundelach.

Han lavede derfor hjemmesiden lege-apps.dk, hvor han og et panel af pædagogiske fagfolk anbefaler apps til børn. Både rene underholdningsspil i god kvalitet til børn, men også mere læringsorienterede apps som samtidig er underholdende for børnene.

Skjult læring gennem leg

På den måde håber han at hjælpe forældre med at skelne mellem skidt og kanel i app-junglen.

Samme ambition har Rikke Pal, der er skolelærer og mor til to piger på 3 og 6 år. Hun anmelder børne-apps på sin blog mors-apps.com, hvor der også er særlige sider med fokus på lærings-apps.

- Min store datter lærte at læse, før hun blev fem år, simpelthen fordi vi har en iPad. Det er jeg overhovedet ikke i tvivl om. Hun sad og legede med apps med lydbøger og bogstaver og lige pludselig læste hun selv. Det var meget surrealistisk at opleve, siger Rikke Pal.

Som skolelærer i 1. og 3. klasse oplever hun også, at tablets er et godt lærings-redskab.

- Det er sjovt og intuitivt at gå til for børnene, og de oplever det ikke som skolearbejde og opgaver, når de for eksempel skal producere en bog med billeder og ord. Det er læring, der foregår skjult via leg, siger Rikke Pal.

Gør din tablet børnesikret

Der er dog et par faldgruber, som man skal være opmærksom på som forældre.

For det første skal man holde øje med apps, hvor der er indlagt muligt for at købe ting med rigtige penge.

- Mit bedste råd er, at man får børnesikret sin enhed. Det er let at gøre med et par enkelte indstillinger. Og så er det lidt mere sikkert, når man overlader enheden til barnet, siger Rikke Pal.

Endelig anbefaler hun, at man køber et godt cover til sin tablet, så dit barn både kan tabe den eller spilde mælk på den, uden at den går i stykker.

Du kan se Rikke Pals og Søren Gundelachs 20 favorit lærings-apps til iPad her.