GRAFIK Sådan spiller drenge og piger computerspil helt forskelligt

Drenge spiller computerspil sammen, mens pigerne spiller for sig selv.

Er computerspil en sund eller usund aktivitet for vores børn?

Det spørgsmål er blevet diskuteret til hudløshed de seneste år, og nu forsøger danske forskere at gøre debatten lidt mere kvalificeret og nuanceret.

- Hvis man skal se på problemer kontra fordele ved computerspil, så er det vigtigt at vide, at computerspil ikke bare er computerspil. Der er stor forskel på, hvordan drenge og piger bruger forskellige computerspil, siger lektor Anne Mette Thorhauge fra Københavns Universitet.

Drenge kæmper med og mod hinanden

Hun står bag en spørgeskemaundersøgelse blandt 1560 repræsentativt udvalgte børn i alderen 10-18 år, som Politiken også omtaler i dag.

- Undersøgelsen viser, at der er en enorm stor kønsforskel i valget af spil og spillemønstrene, siger Anne Mette Thorhauge.

Drengene foretrækker konkurrenceprægede sports- og kamp-spil, hvor man spiller sammen med og mod andre, mens pigerne foretrækker solo-spil som The Sims, Candy Crush Saga og Hay Day.

Piger bruger spil alene ligesom en bog

De fleste piger bruger altså computerspil som en individuel adspredelse på linje med at se tv eller læse en bog. Spillet fungerer på den måde som en slags pause i hverdagen uden social kontakt.

De fleste drenge bruger derimod computerspil som en form for social samvær på linje med brætspil eller holdsport.

- Som forælder er det vigtigt at forstå, hvad ens barn bruger computerspil til. Man bliver ikke nødvendigvis isoleret af at spille computerspil, for det kan være en meget social aktivitet, siger Anne Mette Thorhauge.

Drenge får social gevinst af spil

Spørgeskemaundersøgelsen er en lille del af et forskningsprojekt, der skal undersøge børns afhængighed af computerspil.

Den næste del bliver kvalitative interviews, der skal gøre forskerne klogere på hvilke typer af computerspil og spillemønstre, der kan give børn problemer i hverdagen.

- Drenge ser ud til oftere at skændes med deres forældre om computerspil og oftere at forsømme ting i hverdagen på grund af spil. Til gengæld får de en social gevinst ved spil, som piger ikke ser ud til at få, siger Anne Mette Thorhauge.

Hun samarbejder om projektet med forskere fra Roskilde Universitetscenter og IT-Universitet, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Ludomani.