GUIDE Forstå din teenagers umulige opførsel

Der er en helt naturlig forklaring på, at teenagere er egoistiske, dovne, umulige at få op om morgenen og har humørsvingninger.

Hjernen er først fuldt udviklet, når vi er midt i 20'erne, og derfor kan vi ikke forvente af teenagere, at de kan planlægge, overskue og rumme det samme som en voksen. (Foto: © Mie Hvidkjær, dr)

Alle, der har været - eller har haft - teenagere kender det:

De kan ikke komme op om morgenen, de kan ikke komme til tiden, de hjælper ikke med at vaske op, og de går fra olm til overstadig på ti sekunder.

Det kan være rigtig svært at være forældre til teenagere, og det kan også være lidt af en udfordring at være teenager. Men måske hjælper det at vide, at der er en helt biologisk og videnskabelig forklaring på, hvorfor de er så umulige, ugidelige og helt uforudsigelige.

En del af forklaringen skal findes i den manglende udvikling af deres hjerner, fremgår det af programserien "Totalt teenagehjerne" på DR3.

1. Skal have belønning

Teenageren bliver ofte anklaget for at være doven og ugidelig, når det kommer til pligter i hjemmet, og tingene skal siges mange gange, før det siver helt ind. Den videnskabelige forklaring er, at den del af hjernen, der gør os i stand til at tage initiativ til ting, som ikke umiddelbart resulterer i en belønning, ikke er færdigudviklet hos teenagere. Hvis der ikke er en gulerod for enden, er det meget svært for teenagere at føle motivation.

2. Egoismen hersker

Grunden til, at teenagere ofte bliver misforstået som egoistiske, er, at det kan være svært for teenagere at se tingene fra andres perspektiv og forholde sig til andres behov. Den ikke-færdigudviklede hjerne betyder, at teenagere ikke har den samme følelsesmæssige evne som voksne til at skifte egoistiske træk til mere empatiske gøremål. Derfor kan teenagere ofte fremstå selvcentrerede og egoistiske.

3. Forsinket søvnrytme

Søvnmønstret ændrer sig drastisk, når en teenager kommer i puberteten. Hormonet melatonin bestemmer, hvornår vi bliver søvnige, og hos teenagere bliver hormonet produceret meget senere på dagen end hos voksne. Normalt bliver voksne trætte fire timer efter mørkets frembrud, mens de unge først bliver trætte seks timer efter. Derfor kan det være svært for teenagere at komme op på en hverdag klokken syv, fordi den for ham eller hende i virkeligheden kun er fem.

4. Hormon giver humørsvingninger

Teenage-drengen producerer meget testosteron, og stigningen i det mandlige kønshormon sætter gang i de primitive instinkter om at konkurrere og erobre og kan også medføre, at han overreagerer, er aggressiv eller har humørsvingninger.

5. Mere risikovillige

Det limpiske system, som styrer vores følelser og belønningssystemet, er over-følsomt hos teenagere, og dét er forklaringen på teenageres risiko-søgende adfærd. Teenageren får simpelthen en større lykkefølelse og kick ud af at tage chancer end voksne. Teenage-alderen er en af de farligste perioder af ens liv, fordi den ufærdige hjerne gør de unge mere risikovillige, trodsige og uforsigtige.

I programmet "Totalt teenagehjerne" møder vi Claus, der har mere end svært ved at komme op om morgenen, til stor irritation for sine forældre: