Hold gratis familieferie i naturen

Bliv dus med Danmark på naturferie og spar dyre overnatninger.

(© Colourbox)

Sommerferien kan let rive bunden ud af budgettet. Men det behøver ikke at være sådan: Naturstyrelsen har mere end 145 shelters på næsten 500 teltpladser fordelt over hele landet, hvor hele familien kan få en ferie fuld af dansk sommer for ingen penge.

Det har flere og flere fundet ud af, selv om det ikke er luksus, der lokker.

Book og bo gratis

For femten år siden begyndte Naturstyrelsen i det små at etablere små shelters rundt omkring på egnede steder i det offentlige natur. I dag er det en efterspurgt måde at holde anderledes og billig ferie i Danmark på.

- Det er en billig måde at se sig eget land på, og så kan man overnatte gratis og kende sit udflugtsmål ved blot at booke sin shelter på nettet, inden man tager af sted, forklarer Lars Bendix Poulsen.

Overnat i naturen

- Dybest set er en shelter bare en træbygning med en åbning i den ene side. Det er en overnatningsmulighed i naturen, der giver ly for regn og vind, så man kan komme væk fra byen og overnatte i naturen uden at blive våd. Det er blevet meget populært gennem de seneste fem-ti år, forklarer Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen.

En shelter fås i flere størrelser, og derfor er den også anvendelig til flere formål. - En typisk shelter kan huse fem-ti sovende, men der findes også større shelters med plads til op til tyve overnattende, fortæller Lars Bendix Poulsen.

Alternativ Danmarks-turDen øgede interesse for friluftsliv har gradvist skabt flere overnatningsmuligheder i naturen. Lars Bendix Poulsen oplever, at mange familier og også mange skoleklasser med enten lærere eller forældre bruger shelter-løsningen som en alternativ måde at se Danmark på.

- En shelter bliver afsat til brugerne efter først til mølle princippet. Hvis man tager et telt med på sin tur, kan man veksle mellem at overnatte i shelter og i telt. Man kan downloade en app, der viser hvor i landet, man kan overnatte. Her findes oversigt over, hvor man har mulighed for friteltning. Altså gratis teltcamping i vores alle sammens natur, forklarer Lars Bendix Poulsen.

Alle må opholde sig i naturen, men vi skal passe på den. Her er Naturstyrelsens guidelines til natur-ferien:

  • Tag affaldet med dig.

  • Vis hensyn overfor dyre- og plantelivet. Så lad være mere at støje unødigt eller brække af grene og plante.

  • Motorkøretøjer i offentlige skove er forbudt.

  • Naturstyrelsens bålpladser og naturkøkkener må bruges af alle. Men man skal rydde op efter sig og ilden skal slukkes, når man forlader pladsen. Man må ikke fælde et træ og bruge som brænde, men man må bruge det, der ligger omkring bålet. I perioder med tørke er åben ild forbudt.

Facebook
Twitter