Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

(© Colourbox)

Det er både sjovt og sundt at springe op på havetrampolinen. Men desværre ender hopperiet alt for ofte med en tur på skadestuen. Hvert år kommer omkring 8000 børn til skade på havetrampolinen og må en tur på skadestuen.

- De fleste ulykker sker, når flere børn hopper på trampolinen samtidig, siger Henriette Madsen fra Børneulykkesfonden.

- Så hopper de enten ind i hinanden eller ud over kanten af trampolinen. Så de fleste skader, vi ser, er brud på armene, albuerne og skuldrene. Det er sjældent hovedet eller halsen, det går ud over.

Og det gælder især, hvis der er forskel i højde og vægt på dem, der hopper. Et mindre barn kan nærmest blive sendt af sted som et projektil, hvis et stort barn samtidig hopper.

Hun understreger, at trampolinen ikke i sig selv er et farligt redskab. Det er den forkerte adfærd på trampolinen, som er problemet.

Meget godt at sige om trampolinerne

- Der er rigtig mange gode ting at sige om trampolinerne. For det første er de rigtig populære - børnene synes, det er sjovt at lege på trampolinerne. Så der er et meget vigtigt socialt aspekt i leg på trampolin. Samtidig styrker det også børnenes motorik, og så får de brugt noget energi. Og det er alt sammen godt, uddyber Henriette Madsen.

For at undgå de mange trampolinulykker, sætter Børneulykkesfonden, Forbrugerrådet og Sikkerhedsstyrelsen fokus på adfærden og sikkerheden ved trampoliner med fem gode råd

- Vi kan ikke garantere, at der slet ikke sker ulykker, hvis folk følger de fem råd. Men vi kan helt sikkert minimere antallet af skadestue-besøg.

  • Hop altid én ad gangen

  • Brug sikkerhedsnet

  • Slå aldrig saltomortaler

  • Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen

  • Husk at tjekke trampolinen jævnligt

En havetrampolin kan ikke stå ude hele året uden vedligeholdelse. Tag nettet af og læg det indenfor, når efterår og vinter nærmer sig. Fastgør samtidig rammen til underlaget, så den ikke blæser væk ved vindstød eller storm.

Facebook
Twitter