I Holbæk lærer de børn og unge at holde et vægttab

En nøje beskrivelse af hvad de unge må spise, og hvad der sker, hvis de ikke overholder reglerne. Det virker.

børn på cykel i skov
(© Colourbox)

På Holbæk Sygehus har man tilsyneladende knækket koden til, hvordan overvægtige børn og unge opnår et varigt vægttab.

Det er nemlig lykkedes for omkring 70-80 procent af i alt 2700 børn og unge i alderen 3-22 år at holde vægttabet og en normalvægt efter endt behandling på Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus.

Jens-Christian Holm, der er forskningslektor på Københavns Universitet, overlæge og leder af Enheden for overvægtige Børn er ikke i tvivl om, hvad det er, han og hans kolleger gør rigtigt:

- Man skal forstå, at overvægt er en kronisk sygdom, og at der er et hormonsystem, der med næb og kløer forsvarer fedtmassen i kroppen.

- Og det skal man så formidle til de ramte børn og deres familier på en måde, så de kan genkende det, og så det giver mening for dem, så de kan leve efter nye regler resten af deres liv, siger han til P1Morgen.

Gå ned i detaljen

Antallet af overvægtige børn og unge er tredoblet de seneste tredive år, og rigtig mange børn kæmper en hård kamp mod de overflødige kilo.

- De fleste overvægtige har det rigtig svært. De kan isolere sig, være ensomme og faktisk være villige til at gøre hvad som helst for at komme til at tabe sig, siger Jens-Christian Holm.

Men det handler om at informere dem i detaljer om, hvordan de skal gøre for at tabe sig og for at holde vægttabet:

- Vi fortæller dem, at alt i deres liv: Morgenmad, frokost, aftensmad, alt hvad de drikker, alle andre måltider der er uheldige hvad angår fedt og sukker, al inaktivitet og al sport, skal ændres til noget, der er relativt godt.

- For når man gør det, så kommer de unge til at reducere deres grad af fedtmasse, deres indlæring bliver bedre, de fungerer bedre i skolen, og deres familier kan se, at det virker.

Alt skal ændres på én gang

Spis sundt og dyrk noget motion, det er der som sådan ikke meget nyt i. Så det må være mere end det, man siger til familierne på Holbæk Sygehus?

- Vi er både ekstremt konkrete om alle detaljer af mad og motion i de her børns hverdag.

- Og så fortæller vi dem, at de skal ud i alle ændringer på én gang, for hvis de kun ændrer enkelte dele, så vil hormonsystemet stadig være i stand til at forhindre, at fedtmassen kommer ned, eller fedtmassen vil komme igen. Så det er detaljeringsgraden og kommunikationen, det handler om.

Det er den indsigt i, hvad det er, der skal til, der gør, at børnene kan holde fast i vægttabet. Men ikke kun børnene, det gælder også deres familier:

- Der skal jo ikke være Guldkorn hjemme i skabet hos familien. Der skal ikke være særlig meget franskbrød, der skal ikke være særlig meget sukker i alle dets former, eller fedt i alle dets former. Der er i øvrigt heller ikke særlig mange vitaminer og mineraler i de her ting.

Det her er grundpointer, som folk sagtens kan forstå, hvis man formidler dem rigtigt, slutter Jens-Christian Holm.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter