Ingen ble over barnevognen - og slet ikke her i heden!

Vi andre kan søge skygge her i heden. Det kan de helt små ikke. Sundhedsplejerske Else Guldager giver gode råd - hun anbefaler bla., at bleen over barnevognen smides langt væk!

(© Colourbox)

De større børn kan give udtryk for, at de har det varmt. Og vi voksne kan søge skygge og sørge for rigeligt drikke, så vi ikke bliver helt flade her i sommervarmen.

Men det kan de helt små ikke.

Else Guldager, der svarer på spørgsmål om store og små børn og deres familier, her på lev Nu, har sammenfattet følgende gode råd til jer, der har helt små børn her i heden, eller hvis I er på vej til sydens sol og varme:

  • Når dit spædbarn er udenfor, og det er meget varmt, så vælg et sted til barnevognen, hvor det ikke trækker. Det må gerne lufte lidt, for der kan hurtigt blive varmt direkte i solen i en barnevogn. Især hvis barnevognen er mørk, for så tiltrækker den solens varme.

  • Derfor - når det er så varmt, som nu, så skal barnevognen ind i skyggen. Når spædbarnet kun har undertrøje/body uden ærmer og en ble på, så kan det komme af med sin overskudsvarme.

Ingen ble for barnevognen, tak!

  • Mange forældre med spædbørn tror fejlagtigt, at de skal sætte en stofble for barnevognsåbningen. De mener, at det beskytter barnet mod solen, mod fluer og myg, mod indtryk og måske giver barnet mere ro. Men der er ingen videnskabelig belæg. Men én ting kan jeg love jer ud fra min sunde fornuft og erfaring, det bliver MEGET varmt og tæt.

  • Dit barn skal have luft - masser af luft. Så du vil opdage, at dit barn får det meget bedre, når det kan få frisk luft at trække vejret i, og der ikke er tæt og stillestående luft omkring det.

  • Det samme kan være tilfældet med et myggenet, som også er tæt at have over barnevognen. Er det i aftenskumringen, hvor temperaturen er nede på 18 - 20 grader og myggene svirrer, så er ideen god. Men er det høj sol og 25 grader, så er nettet med til at holde temperaturen oppe.

  • Et godt trick, hvis barnevognen, skal stå på en terrasse, er, at vande fliserne. Vandet fordamper og afkøler på den led det sted, hvor vognen står.

Sådan kan du mærke barnets temperautur

  • Foran på brystet eller i nakken lige under tøjet er gode steder at mærke sig frem. Du putter fingrene/hånden godt ned under tøjet på den bare hud, så ved du om dit barn er varmt og tørt med en passende temperatur.

  • Er det godt varmt og eventuelt svedigt, så skal det have noget af tøjet af eller svales af et skyggefuldt sted.