Kreativ med ungerne? Lav Ramasjang-musikstjerner af toiletruller

Brug ferien på at lave rullinger med dit barn og send dem ind til Ramasjangs MGP for de alleryngste.

Du vidste det sikkert ikke. Men inde i din toiletrulle gemmer der sig en musikstjerne. Aller inderst inde under det absolut sidste stykke toiletpapir. Den skal bare lige have lidt hjælp til at folde sig ud fra dig og dit barn.

En klat maling, en tot hår, et par øjne, to arme og noget tøj. Og så en god historie om, hvad den hedder, hvor den kommer fra, hvad den laver, og hvad den drømmer om. Så har du en rulling.

Alt dette kan holdes alene til at være en kreativ stund for dig og dit barn på en fridag. Eller I kan sende toiletrulle-dukken ind til DR Ramasjang og lade den være dit barns bidrag til DR Ramasjangs mini-MGP. Det har hundredvis af børn allerede gjort. Mere om det nedenfor.

Mini-MGP med toiletrulledukker. Der er altid plads til flere. (© DR Ramasjang)

Gakket. skørt og favnende

Først skal rullingen laves, og hvem er bedre til at give gode råd om den slags, end Ramasjangs Jacinta? Hun er vild med toiletrulle-dukker - eller rullinger:

- Det er så fantastisk gakket, skørt og favnende. Og så er det så simpelt og ligetil at gå til. Du kan gøre dukken til helt din egen, også selv om du kun er tre år gammel.

- Der er en fast ramme for, hvad man skal, men derfra er der fuldstændig frit slag, alt er tilladt. Det er befriende.

Kom godt i gang med disse råd fra Jacinta:

 • Sørg for, at du bruger den rigtige toiletrulle. Det skal ikke være en flush-and-go, for de går i opløsning, hvis man maler på dem.

 • Tag din toiletrulle i hånden og gå en tur rundt i huset eller haven, eller skraldespanden hvis du får lov, og find ting. For så har du hele tiden størrelsen på rullen lige ved hånden. Gå fx en tur forbi vaskemaskinen, for nogle gange passer låget fra flydende vaskepulver lige nøjagtigt som en hat.

 • Lad barnet styre det, mor eller far går bare med. Så barnet får en føling med sin dukke, og så dens udtryk kommer lige fra hjertet. Hvis barnet giver op undervejs, så tag en pause og vend tilbage til det senere.

 • Det kan holdes rimeligt simpelt, hvis man bare maler sin dukke i forskellige farver. Med ansigt og arme. Så er man hurtigere færdig. Men de fleste børn synes, det er sjovt at klippe og klistre arme, ben, hår osv på dukken.

 • Arme kan laves af piberensere, grene, reb, ledning, elastikker eller blomsterståltråd (lidt tynde men med en sløjfe omkring kan de fint fungere). Du kan fx også bruge: Regnorme-vingummier eller lakridssnørrebånd, hvis det er en meget sød rulling, du laver. Du kan også sætte en farveblyant gennem toiletrullen, og vupti, så har du en lille tegne-rulling, der kan tegne med hænderne. Hvis du sætter små sugekopper på som hænder, så kan rullingen holde fast på skabslågerne. Man kan også lime små magneter på armene. Så kan rullingen klatre på køleskabet som en anden spiderman.

 • Øjnene er vigtige, for ligesom med mennesker kan man læse meget i øjnene på rullingen. Øjnene kan laves af fx knapper. Og hvis man stikker en tegnestift eller en knappenål gennem knappen, så har man faktisk pupillen. Øjnene kan også laves af hvidløgsfed, perler, kerner, tørrede olivensten, slik og alt muligt andet. Hvis dukken skal være lidt skør og fjollet, kan man eksperimentere med at sætte øjnene skævt eller lave dem i to forskellige farver.

 • Papir-muffinforme er super fine til kjoler. Du klipper bare hul i bunden af formen og vupti, så har du et strutskørt :) Servietter kan også bruges - her kan du skille serviettens lag ad, så det bliver et strutskørt. Gammelt tøj er også eminent at bruge, for hvis du fx klipper ærmet af en gammel skjorte, så har tøjet allerede fine syede kanter, uden du selv skal sy noget. Engangsklude er også virkelig gode at bruge. Det ser det ser godt ud og det trevler ikke, så dem kan man klippe, lige som man vil have det.

Se med i videoen ovenfor, hvor Jacinta demonstrerer, hvordan du kan forvandle grå og triste toiletruller til multifarvede megastjerner.

Alle kan være med

Dukken kan være jeres egen lille kreative efterårsferie-leg, eller den kan blive et bidrag til DR Ramasjangs mini-MGP.

Det almindelige MGP – Melodi Grand Prix for børn – er for de 8 til 15-årige. Men selv langt yngre børn ser – og synger – med, når det storslåede show løber over skærmen.

Derfor inviterer DR Ramasjang nu de allermindste til også være med. Mini-MGP kører på Ramasjang-app’en og på tv-kanalen fra i aften og de næste otte uger.

- Mini MGP er for de børn, der er for små til at stå på scenen til MGP, eller som slet ikke har lyst til at optræde. Her handler det ikke om at synge, men om at skabe noget med hænderne. Og alle har en toiletrulle! Om du er stor eller lille eller bor i Rønne eller Assens, så kan du skaffe en tom toiletrulle og være med på legen, forklarer Ramasjang-redaktør Mette Fyhn Christiansen om konceptet for mini-MGP.

- Det er så rørende og fantastisk at opleve, hvor mange børn der allerede har sendt rullinger ind til os. Vi er ved at skabe et fællesskab, hvor alle Danmarks børn er med i den samme kreative og musikalske leg.

 • Rullinger i alle farver og størrelser. (© DR Ramasjang)
 • Toiletrulle-dukker til mini-MGP
1 / 2

Alle børnenes indsendte toiletrulledukker kommer med, enten som publikum, kamerafolk, sminkøser eller musikstjerner. DR sætter musik og stemmer til dukkerne og samler et galleri af dem alle.

 • Hver fredag de næste otte uger sendes Mini-MGP-showet, hvor Silja vil føre børn og medvirkende rullinger sikkert igennem. I hvert show kårer hun de to rullinger, som børnene har givet flest stemmer i Ramasjang-app’en. Dernæst præsenterer hun fire nye rullinger og deres sange, som ligger til afstemning hele den efterfølgende weekend. Husk at stemme på din favorit-rulling hver fredag i Ramasjang app'en. Afstemningen åbner klokken 15.30 og lukker igen søndag klokken 23.59.

 • Showet kan ses fra kl. 15.30 i Ramasjang-appen fra fredag d. 14. oktober og sendes herefter de følgende syv fredage kl. 17.30 på tv-kanalen Ramasjang.

 • dr.dk/minimgp og i Ramasjang-appen udfoldes universet omkring Mini MGP alle ugens dage med spil, billedgalleri og backstage-klip fra sminkerummet, værkstedet og den røde løber.

 • Pak din rulling godt ind og send den til DR Aarhus: Mini MGP, Olof Palmes Allé 10-12, 8200 Aarhus N. Deadline er 23. november.

 • I kan også aflevere rullingerne på DR i Aarhus eller hos DRs Distrikter.

 • Sæt en seddel på dukken med barnets navn, alder og MEGET VIGTIGT et telefonnummer og en mailadresse.

 • De børn, som har lavet rullinger, som spiller hovedartister kontaktes gennem forældrene. Alle rullinger bliver fotograferet og lagt i vores galleri, som bliver opdateret løbende i appen.