Kvinder skal have lov til at amme overalt

Kvinder skal kunne amme uden at andre får kaffen galt i halsen, mener sundhedsplejersken.

(Foto: Colourbox © colourbox)

Forleden demonstrerede flere hundrede ammende kvinder på Rådhuspladsen i København for retten til at amme deres børn i det offentlige rum.

Aktionen kommer efter en episode, hvor en café-ejer ville bortvise en ammende kvinde, som siden klagede over episoden til Ligebehandlingsnævnet. Hun fik dog ikke medhold i sin klage - det er således ifølge afgørelsen ikke diskriminerende at bortvise ammende kvinder, hvis andre kunder er blufærdige.

Episoden har også fået sundhedsplejerske og ekspert på Lev Nu, Else Guldager, til at fare i blækhuset, for som hun kommenterer: Kvinder skal frit kunne amme deres børn, når de vil, og hvor de vil.

Else Guldager

Else Guldager er sundhedsplejerske og har desuden en Ph.d. i Sundhedsvidenskab. Hun er også forfatter og har skrevet en række bøger.

Til daglig er hun redaktør på sundhedsplejersken.dk, ligesom hun i den sammenhæng er med til at undervise forældre og andre sundhedsplejersker i projekt Klar til Barn.

Men vi regner selvfølgelig med, at man som ammende mor tager hensyn til andre mennesker, så der ikke er nogen, der får "Latten galt i halsen"..

Else Guldager skriver videre:

Hos os på sundhedsplejersken.dk er vi fuldstændig uenige i den beslutning. Vores holdning er, at børn skal kunne få mælk hos deres mor, når de har behov for det.

Næste generation af børn skal også ammes

Vi synes, det er vigtigt, at det stadig er almindeligt fx for børn og unge at se en mor amme sit barn. På den måde bliver amning noget helt almindeligt. For spædbørn skal da ammes, hvis de og deres mødre har lyst til det.

Til genæld kan man godt som ammende mor forberede sit cafe-besøg, mener sundhedsplejersken:

- Det er selvfølgelig fornuftigt, at du lige forbereder dig, før du drager af sted med dit barn, og du ved, at det sikkert får behov for en ammetår undervejs - og det er godt at tage hensyn til andre gæster, når du ammer ude:

  • Du kan fx sætte dig lidt diskret, hvor der er ro for dig og dit barn.
  • Du kan lade være med at skifte dit barn på andet end en pusleplads (som cafeen har...) eller i dit barns barnevogn.
  • Du kan begynde med at amme, før dit barn græder af sult.
  • Du kan gå lidt væk fra de andre gæster, hvis du tænker at dit barn generer (hvis det fx har en grædetur) du kan være opmærksom på andre gæsters reaktioner.

Synes du, at kvinder skal have lov at amme i det offentlige rum? Deltag i debatten herunder.