Læge advarer småbørnsforældre efter forgiftninger: Drop ikke d-vitaminerne

Uden tilskud af D-vitamin risikerer spædbørn at få svage knogler og et svækket immunforsvar.

Selv om forgiftningsskandalen med D-vitamin kan have skræmt mange forældre, er det vigtigt, at de fortsætter med at give deres børn D-vitamin. (© ColourBox)

Husk nu at give jeres spædbørn D-vitamin, opfordrer overlæge på børneafdelingen, Odense Universitetshospital, professor Henrik Thybo Christesen.

Det var ham, der oprindeligt opdagede skandalen med D-vitamindråber, som var blevet solgt i alt for stærke koncentrationer og derfor forgiftede en række spædbørn.

Det kan nemlig have alvorlige konsekvenser, hvis man undlader at give sit spædbarn D-vitamin, forklarer han.

- Børns knogler vokser allermest, mens de er helt små. Og hvis de ikke får D-vitamin, så risikerer de at få det, man kalder engelsk syge, altså bløde knogler og skæve ben.

- Men mangel på D-vitamin kan formentlig også svække deres immunforsvar, så de bliver mindre modstandsdygtige over for infektioner og immunologiske sygdomme.

De kan ikke få det ad naturlig vej

Og der skal tilskud af D-vitamin til, understreger han. Spædbørn får ikke tilstrækkeligt D-vitamin fra solen, som ellers er vores primære kilde til D-vitamin om sommeren.

- Der er heller ikke nok D-vitamin i modermælken, heller ikke selv om moderen tager D-vitamin. Ligesom modermælkserstatning heller ikke har tilstrækkeligt D-vitamin. Og heller ikke almindelig småbarnskost.

Myndighederne anbefaler, at man giver sit barn tilskud af D-vitamin indtil det er to år. Børn med mørkere hud eller børn, som er tildækket og ikke får sol på huden, skal have tilskud af D-vitamin hele børnealderen.

En enestående fejl

Mange spædbørnsforældre er naturligt nok blevet bekymrede, utrygge og nervøse, efter det kom frem, at firmaet Inno Pharma havde solgt økologiske D-vitamindråber med en alt for høj koncentration.

- Dråberne var så stærke, at de anbefalede 5 dråber dagligt svarede til 375 dråber dagligt, så det er klart, at spædbørn kunne blive D-vitamin forgiftede heraf, fortsætter Henrik Thybo Christesen.

Mindst 74 børn har indtil videre fået konstateret forhøjet niveau af calcium i blodet, som er konsekvensen af en forgiftning med D-vitamin.

Ved for højt calcium i blodet risikerer barnet at få forkalkninger i hjernen, hjerte-arytmi, nyresten og på langt sigt nyreskader.

- Det var en helt enestående fejlfabrikation, der blev solgt, og alle andre produkter på det danske marked kan man have fuldt tillid til. I særdeleshed hvis man køber dem i en fysisk butik, forklarer Henrik Thybo Christesen.

- Hvis man køber D-vitamin på internettet, kan der dog være en lille risiko for, at man kommer i nærheden af produkter med for høj koncentration, hvor der normalt kræves recept.

Klar bedring

Den lille to måneder gamle pige, som Henrik Thybo Christesen fik ind som det første offer for forgiftningen har det nu bedre. Mængden af calcium i hendes blod er ved at falde til normalt niveau, men det tager lang tid for kroppen at udskille de alt for store mængder D-vitamin.

- Hun var pænt alvorligt ramt, kan man roligt sige. Men hun var til kontrol i tirsdags, og hun er i klar bedring.