Læge: Børn kan sagtens være syge uden at have feber

Der er masser af sygdomme, der ikke giver feber, men som alligevel betyder, at barnet ikke må passes i institution, siger Mireille Lacroix.

Det giver ikke mening at forlange, at børn skal have målt deres temperatur, inden pædagoger må bede forældre om at hente dem, understreger hun. (© ColourBox)

Feber er så langt fra den altafgørende faktor for, om et lille barn er for sygt til at være i vuggestue eller børnehave, understreger praktiserende læge og næstformand i PLO Syddanmark, Mireille Lacroix:

- Det er en del af de informationer, man kan bruge som læge, når man skal vurdere et barn, men børn kan sagtens være syge uden at have feber, siger hun og tilføjer, at temperaturen ved meget alvorlig sygdom oven i købet kan falde.

Emnet er kommet til debat, efter at nogle kommuner har besluttet, at pædagoger i daginstitutioner ikke skal tage børns temperatur.

Uenige om nødvendigheden af temperaturen

Alle forældre har stået i situationen. Man er på arbejde, telefonen ringer, det er pædagogen fra vuggestuen eller børnehaven: "Dit barn er blevet syg, du bliver nødt til at komme og hente det".

Men er det vigtigt, at pædagogen inden opkaldet har taget barnets temperatur?

Nej, mener flere kommuner, der har besluttet, at det ikke er en pædagog-opgave at tage børnenes temperatur, fordi det kan betragtes som et overgreb mod børnene. Ja, mener forældreforeningen FOLA, det er nemlig afgørende for forældrene at kunne sige til deres arbejdsgiver, at barnet har feber for at få lov til at køre hjem og hente det.

Praktiserende læge Mireille Lacroix er mest enig med kommunerne ud fra betragtningen om, at temperaturen alene ikke siger så meget.

- Alt i alt giver det ikke rigtig mening at forlange, at syge børn skal have målt temperatur. I øvrigt bør pædagoger vel generelt holde sig fra at tage rectal temperatur, og en normal øretemperatur udelukker ikke at barnet er sygt.

- Fx ved diarré og opkast er der ofte ikke feber, men barnet bør absolut ikke være i institution. Børnesår, der væsker, medfører også, at man ikke må passes i institution, men det giver heller ikke feber. Et slapt dehydreret barn kan også være uden feber. Astmatisk bronchit med dårlig vejrtrækning er ofte uden feber.

- Så barnet kan sagtens være sygt og have brug for at blive hentet, uden at det har feber.

Hun understreger, at det er vigtigt, at pædagogerne holder øje med barnets almentilstand og eventuelle symptomer i forhold til, om barnet er kvikt eller slapt, har besværet vejrtrækning, smerter, diarré eller opkast eller udslæt.