Lande med stort alkohol-indtag producerer stordrikkende unge

International undersøgelse slår fast: Et stort alkoholforbrug blandt et lands voksne smitter næste generation.

(Foto: Sinar 2 © Colourbox)

En ny stor, international undersøgelse viser, at der er en direkte sammenhæng mellem unges alkoholvaner og hvor meget alkohol, voksenbefolkningen i det pågældende land indtager.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen, og det er første gang, at man i så stor en undersøgelse har undersøgt, om der er den sammenhæng.

I de lande, hvor de voksne drikker mest - som Danmark og Litauen - er der også en større andel 15-årige, der har prøvet at være fuld.

Det modsatte gør sig gældende i de lande, hvor voksenbefolkningen ikke indtager så meget alkohol. Her er der kun en mindre andel unge, der har prøvet at være fuld, skriver Statens Institut for Folkesundhed i en pressemeddelelse.

Danske og litauiske unge drikker mest

I Danmark har 68 procent af de 15-årige prøvet at være fuld. I Litauen, der er det eneste land, der overgår Danmark, var det 74 procent.

Samme år skyllede alle voksne i Danmark og Litauen henholdsvis 13 og 15 liter ren alkohol ned i gennemsnit. Dét placerer Danmark og Litauen i toppen af undersøgelsen.

Israelske og islandske unge drikker mindst

Samme tendens - bare med omvendt fortegn - ses i lande som Israel og Island, hvor voksenbefolkningen drikker mere sparsomt. Her er der også kun få unge, der har prøvet at være fuld.

I denne tabel ses sammenhængen mellem voksenbefolkningens alkoholforbrug og unges fuldskab i 10 ud af de undersøgte 37 lande:

Ud over de omtalte fire lande, der udgør toppen og bunden, er der udvalgt nogle af de lande, Danmark normalt sammenligner sig med.

Facebook
Twitter