Maja valgte et Downs-barn til: Lægerne ville give os en abort

Læger forsøgte at overbevise forældrepar om, at de skulle abortere Downs-foster, selv om forældrene afviste fra start.

Maja og Benny Rand valgte at få deres datter Rebecca, selv om hun havde Downs syndrom. Det mødte ikke stor forståelse blandt lægerne.

- Vi bliver bedt om at sætte os ned og får at vide, at der er en risiko på én ud af 18 for, at barnet har Downs syndrom.

Sådan fortæller Maja Rand i DR-dokumentaren "Død over Downs".

I 2011 fandt lægerne ud af, at hendes kommende barn havde meget høj risiko for at blive født med Downs syndrom.

Men selv om både Maja og hendes mand Benny var klare i mælet om, at de ønskede at få barnet, var reaktionen fra lægerne en helt anden:

- Det tror jeg, at lægen havde svært ved at forstå. Og vi bliver faktisk tilbudt en abort med det samme.

- Jeg kan huske, at jeg var helt i chok, og jeg følte ikke, at der var nogen, der lyttede til mig. Men det var virkelig deres agenda, fortæller hun.

Maja Rand og hendes mand Benny valgte at få barnet på trods af lægernes råd, og de har aldrig fortrudt.

- Vores familie ville ikke være den samme, hvis Rebecca ikke var der. Jeg kan slet ikke forestille mig et liv uden hende. Hun beriger livet helt vildt, siger Maja Rand.

Se Maja og Benny Rand fortælle om deres oplevelser med sygehusvæsenet her:

Læger ville sende Downs-gravid til udlandet

Maja og Benny Rand er ikke ene om at føle sig presset til at vælge en abort, da de ventede et barn med Downs syndrom. Flere andre par fortæller om lignende oplevelser.

Én kommende forælder fortæller, hvordan lægerne anbefalede hende at få en abort i udlandet, selv om hun var forbi den lovlige grænse for abort i Danmark.

- De sagde, at de kunne hjælpe med en adresse i Spanien, hvor man kunne få foretaget sen abort helt op til 34. uge. Det kunne vi ikke få os selv til at gøre.

- Det er, som om de (personalet, red.) ser det som deres ædle opgave, at finde de her Downs-børn, så man kan undgå denne katastrofe, det er at få et barn med Downs syndrom, siger kvinden, der har valgt at være anonym.

Hos Landsforeningen Spædbarnsdød oplyser man, at de kender til tre lignende tilfælde fra de seneste syv år, hvor personalet på hospitaler har nævnt udenlandske klinikker som en mulighed, efter at grænsen for danske abortklinikker er overskredet.

Hvert år får omkring 140 kommende forældre at vide, at de venter sig et barn med Downs syndrom. I de fleste tilfælde vælger forældrene at få en abort og dermed ikke føde barnet.

Se mere om, hvordan forældre til Downs-børn bliver behandlet af sygehusvæsenet i programmet "Død over Downs" på DR2 kl. 21.30 i aften. Se det første program fra sidste mandag her.

Facebook
Twitter