Mange jordemødre foretrækker at føde i eget hjem

Langt flere jordemødre end kvinder generelt er tilhængere af hjemmefødsler.

En hjemmefødsel kan foregå i et stort vandbassin, som her hvor en far tager imod sit nyfødte barn i køkkenet. (© Getty Images)

Jordemødre ved alt, om hvordan fødsler foregår både på hospitaler og i hjemmet.

Derfor er det tankevækkende, at en undersøgelse blandt jordemødre viser, at de er langt mere positivt indstillet over for hjemmefødsler end kvinder generelt.

61 procent af de jordmødre, som selv har født mindst en gang, og som har deltaget i undersøgelsen, svarer, at de ville foretrække en hjemmefødsel, hvis de skulle have flere børn.

Næstformand i Jordemoderforeningen Ann-Birgitte Havelund Nielsen mener, at det blandt andet skyldes, at jordemødrene ikke som mange andre kvinder tror, at hjemmefødsler er mere usikre.

- Det, at man er jordemoder, gør, at man ved meget om evidensen bag hjemmefødsler, for eksempel om sikkerheden. Og når man er så tryg ved fødslen, så er det nemt at tage beslutningen om at føde hjemme, siger hun til ’Tidsskrift for jordemødre’.

Halvdelen kunne føde hjemme

Tilbage i 1950’erne fødte omkring halvdelen af alle kvinder i deres eget hjem, men det har ændret sig markant.

I dag kommer kun 1,5 procent af alle børn til verden ved en hjemmefødsel, men blandt jordemødrene i undersøgelsen er andelen af hjemmefødsler helt oppe på 17 procent, og tallet ser ud til at være stigende.

Jordemoder Susanne Houd har arbejdet med hjemmefødsler gennem mange år.

Hun mener, at forklaringen kan være, at jordemødrene ved, hvad det betyder at føde på henholdsvis hospitalet og i hjemmet.

- Det kan være et aktivt fravalg af den uro, der kan være på en stor fødeafdeling med forstyrrelser og med rutiner og retningslinjer, som man måske skal bruge energi på at undvige. Og det kan være et aktivt tilvalg af den tryghed og kendthed, der ligger i at føde hjemme, hvor man i højere grad selv kan bestemme og få den fred, man har brug for, siger Susanne Houd.

Ifølge Jordmoderforeningen er omkring halvdelen af alle graviditeter så ukomplicerede, at kvinderne efter en grundig undersøgelse vil kunne blive godkendt til at føde i hjemmet.

Sundhedsmagasinet på DR1 handlede i tirsdags om hjemmefødsler, og du kan se eller gense programmet på dr.dk/tv.

Fakta om undersøgelsen

  • Alle 1.876 aktive autoriserede medlemmer af Jordemoderforeningen fik i maj 2015 tilbud om at svare på et spørgeskema.

  • 772 medlemmer svarende til 41 procent besvarede spørgeskemaet.