For meget kaffe i de første måneder af graviditeten kan gøre børn hyperaktive

Gravide, der drikker otte kopper kaffe eller mere om dagen, risikerer at få børn med adfærdsmæssige og psykiske lidelser, viser ny dansk forskning.

(© ColourBox)

Cirka hver tredje gravide drikker én eller flere kopper kaffe om dagen i løbet af graviditeten. Det har indtil nu været usikkert, om et større kaffeforbrug kan være negativt for graviditeten.

Men nu viser ny forskning fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, at et højt indtag af koffein fra kaffe og te i første trimester af graviditeten kan medføre mentale lidelser for børn allerede i 11-års alderen.

Otte kopper kaffe eller mere om dagen

Forskerholdet har mellem 1996 og 2002 studeret næsten 50.000 graviditeter. Her drak tre procent af de gravide kvinder otte kopper kaffe eller mere om dagen, mens fire procent drak otte kopper te eller mere dagligt.

- Da børnene fra graviditeterne blev 11 år, udsendte vi spørgeskemaer til børnene, forældrene og lærerne. Det viste sig, at børnene af kvinder med højt koffeinindtag fra kaffe eller te har højere risiko for at få ADHD, angst og depressive lidelser, siger Ph.d. Susanne Hvolgaard Mikkelsen, der er hovedforsker på projektet.

Ifølge forskningen har børn på 11 år af kvinder, der drikker otte kopper kaffe eller derover, næsten 50 procent højere risiko for at få hyperaktive lidelser som ADHD sammenlignet med børn af kvinder, som ikke drikker kaffe.

Disse børn har også 22 procent højere risiko for at få adfærdsmæssige lidelser.

Børn af kvinder, der derimod drikker otte kopper te eller mere om dagen, har 28 procent højere risiko for at udvikle symptomer på angst eller depression, viser forskningen fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Hjernen er mest sensitiv i starten

Forskningen viser også, at fosterhjernen synes at være mere sensitiv over for koffein ved graviditet i 15. uger sammenlignet med graviditet i 30. uge.

- Vi ser ikke, at fosteret bliver påvirket i uge 30 af koffeinindtaget. Så som med så meget andet, er det første trimester, som er meget afgørende for hjernens udvikling, siger Susanne Hvolgaard Mikkelsen.

Men det er faktisk muligt, at kaffen har en endnu større indvirkning på børnene, fortæller hun.

Det skyldes, at man i forskningen sammenlignede kvinderne med det høje koffeinindtag med kvinder, der slet ikke drak kaffe under graviditeten.

- Vi har ikke kontrolleret om kvinderne, der ikke drak kaffe, har drukket cola eller energidrik for eksempel. Kontrolgruppen har derfor måske ikke været helt koffeinfri, hvorfor sammenhængen mellem kaffedrikning i starten af graviditeten og adfærdsmæssige lidelser hos børn senere sagtens kan være større.

Drik stadig kaffe

Et stort koffeinindtag kan have konsekvenser for barnet senere hen, men det betyder ikke, at vi ikke skal drikke kaffe under graviditeten.

- Et indtag på maks. tre kopper kaffe eller 300 mg koffein om dagen har ingen betydning for graviditeten, så det er ikke nødvendigt at skrotte kaffen helt, siger Susanne Hvolgaard Mikkelsen.