Mor til 7-årig YouTube-stjerne: Mere normalt for unge at blotte sig

Hjælp dit barn med at navigere på sociale medier, lyder rådet fra en af de mest erfarne YouTube-forældre.

Hanne Münster er mor til to af landets mest kendte youtubere. Her ses hun med 7-årige Naja Münster, hvis videoer er blevet afspillet i alt 15 millioner gange på under et år. (© privat foto)

En af de helt store danske YouTube-stjerner i øjeblikket er Naja Münster, og hun adskiller sig markant fra andre youtubere, fordi hun kun lige er fyldt syv år.

På under et år har hun fået 142.000 følgere på sin YouTube-kanal, og hun er allerede blevet kåret til Årets Youtuber ved Zulu Awards, og i sidste uge vandt hun Guldtuben i kategorien Årets Stjerneskud.

Når den 7-årige pige er blevet så populær på rekordtid, så skyldes det især, at hun er lillesøster til 18-årige Morten Münster, der allerede i flere år har været blandt de mest kendte danske youtubere.

Hele familien bliver filmet

Som du kan se på Naja Münsters YouTube-kanal, så er deres mor Hanne Münster og hendes anden søn Max også med i flere videoer.

Med andre ord er Hanne Münster måske en af de mest erfarne forældre i Danmark, når det gælder YouTube, som er kæmpestort blandt mange børn.

Men sådan har det langt fra altid været.

- Jeg havde ingen erfaring med videoproduktion eller sociale medier, da Morten som 11-årig begyndte at lege med det, fortæller Hanne Münster, der til daglig arbejder som lægesekretær.

Naja ville selv have egen kanal

Men for fem år siden begyndte Morten Münster at blive populær på YouTube, og det har påvirket hele familien.

- Morten lever af sin YouTube-kanal, og han tog Naja med i nogle af sine videoer. Og sidste år fik han idéen om, at hun skulle have sin egen kanal, fortæller Hanne Münster.

- Umiddelbart sagde vi nej, da vi syntes, at hun var for lille som 6-årig. Men hun ville selv rigtig gerne, så til sidst gav vi os. Vi tænkte, at vi jo altid kan slette det igen, hvis det er.

Ikke bange for at Naja vil fortryde

Naja Münster er vokset op med, at hendes bror blev genkendt på gaden, og at folk ville have taget billeder sammen med ham.

Derfor tager hun det ifølge moren meget roligt, at det samme nu sker hende.

Og Hanne Münster er ikke bange for, at den store opmærksomhed kan komme ud af kontrol, eller at hendes datter senere i livet vil fortryde de offentlige børne-videoer.

- Morten er meget erfaren, og vi stoler på, at han redigerer ordentligt. Jeg er der også, når de filmer, og vi kigger alt igennem, så der ikke bliver overskredet nogle grænser, siger Hanne Münster.

- Mange andre børn og unge har også deres egne YouTube-kanaler. Og jeg tror, at det bliver mere og mere normalt, at folk i den nye generation offentliggør mere om deres liv og blotter sig mere, end vores generation er vant til, siger hun.

Sociale medier er en del af opdragelsen

Hendes råd til andre forældre med små youtubere er, at forældrene eller andre voksne skal ind over videoerne.

Og at det er vigtigt, at man tager en snak med børnene, om hvad man gerne vil dele med alle, og hvad man ikke ønsker, at alle skal vide.

- Det er jo en del af grundopdragelsen. Ligesom de godt ved, hvordan man taler til hinanden i skolen, så skal de også lære, hvordan man taler på sociale medier, hvor alle kan se med, siger Hanne Münster.