Mor til Lasse fra Druktur Retur: Jeg er overrasket over, hvor meget de drikker

- Det gør mig lidt vemodig at se, hvordan han fremstår, når han er fuld.

- Men modigt, at han stillede op til programmet, tilføjer Lasses mor. (© dr)

Så du programmet "Druktur Retur" på DR3 her til aften?

Det gjorde Helle, der er mor til Lasse, som var hovedpersonen i programmet. Og hun blev overrasket, da hun så det. Meget overrasket.

Programmet handler om hendes søn, 23-årige Lasse, der havde haft et kamera med på en bytur med vennerne.

- Jeg synes, de drikker voldsomt meget. Og de drikker meget stærk spiritus, og det er jeg faktisk overrasket over.

Han kommer til at fremstå lidt småflabet

I løbet af byturen skyller Lasse ikke mindre end 27 genstande ned, hvilket får ham til at opføre sig –med egne ord – både barnligt og umodent. Og det får selvfølgelig Helle til at tænke over, hvordan hendes søn fremstår i nattelivet.

- Lasse er normalt et meget humoristisk menneske, og det synes jeg sådan set også kommer til udtryk, men han kommer også til at fremstå småflabet og til tider lidt halvdum.

- Hans egen refleksion undervejs om, at han er barnlig og umoden, giver jeg ham ret i. Og jeg ved, at programmet efterfølgende har givet ham noget at tænke over.

Druktur Retur: Lasse

Han er for god til at fremstå sådan

Det gør hende ked af det på sønnens vegne.

- Jeg bliver ked af det på hans vegne, fordi han er for godt et menneske til at fremstå sådan. Han er simpelthen for intelligent til, at det er det billede, man får af ham, når man ser programmet, eller når man møder ham i byen.

- Og det bekymrer mig lidt. Jeg kan godt forstå, at fremmede kan synes, han virker provokerende og lidt smådum, og det gør mig lidt vemodig.

Han kan altid stå på benene og føre en samtale

Hun er dog ikke bekymret for, at hans forhold til alkohol har taget – eller vil tage – overhånd.

- Han har perioder, hvor han går meget i byen og perioder, hvor han ikke går så meget i byen.

- Jeg har nu aldrig været rigtig bekymret for ham, for jeg har tit hentet ham, når han har været i byen, og han kan da altid stå på sine ben, og jeg har da altid kunnet føre en samtale med ham på vejen hjem osv.

Hverken restriktive eller ligeglade

Helle og hendes mand har gennem Lasses ungdom været ude på den balancegang, som de fleste teenageres forældre må igennem, når de unge mennesker kaster sig over fester og alkohol.

- Dengang Lasse gik i folkeskolen, havde vi mange snakke frem og tilbage blandt forældrene om, hvor meget og hvornår de måtte drikke. I starten var det jo noget med, at de måtte have to øl med et sted hen og så videre. Men i gymnasiet sker der et skred, og det bliver sværere at blande sig som forælder.

- Men vi har da talt meget om i familien, hvad der sker, når man drikker, og hvorfor man skal være varsom med det. Jeg synes faktisk hverken, man kan sige, at vi har været restriktive eller ligeglade med det.

Modigt at stille op

Selv om det ikke just var et program, Helle drømte om at komme til at se med sin egen søn, så synes hun faktisk, at det var modigt af ham at stille op til det.

- Én ting er at have en forestilling om, hvordan man er, når man er fuld, noget andet er at få serveret realiteterne. Og vise det for alle andre i øvrigt.

Programredaktør Kåre Bjerglund om "Druktur retur":

  • Hvorfor har I lavet programmerne?
  • Programmerne viser vores alkoholkultur gennem et filter af tømmermænd. Serien lever i høj grad af det, DR3 står for – nemlig hudløs ærlighed. Vi viser festen, når den er sjov, men også, når den bliver grim. Det er hverken et glansbillede eller en skræmmekampagne, men den skal vise, hvordan vi drikker. Ambitionen er, at det giver anledning til, at seerne også kigger indad og tænker over, hvad der får dem til at drikke.
  • Hvad tænker du selv, når du ser programmerne?
  • At overdreven fuldskab ikke er særlig kønt – og det lader heller ikke til at være særlig sjovt. Der er ikke nogen, der morer sig, når vægtskålen tipper til den forkerte side, og festen skulle være stoppet for mange timer siden.