Motion beskytter børn mod stress

Motion hjælper børn til at beskytte sig mod dagligdagens stressfaktorer. Det viser en ny finsk undersøgelse.

(© Colourbox)

Motion er ikke bare sundt for dit barns fysiske helbred. Det gør også dit barn bedre i stand til at håndtere stress.

Det viser en ny finsk undersøgelse, som publiceres i aprilnummeret af det anerkende amerikanske tidsskrift "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Undersøgelsen viser, at de mest aktive børn har ringe eller ingen stigning i deres kortisol-niveauer, når de udsættes for daglige stressfaktorer. De har de stillesiddende børn til gengæld.

- Resultaterne tyder på, at fysisk aktivitet spiller en rolle for den mentale sundhed. For børnene er det en stødpude mod virkningerne af daglige stressfaktorer, som fx at tale offentligt. Det siger undersøgelsens ledende forfatter, Silja Martikainen, MA, fra Helsinki Universitet i Finland.

Accelerometere på håndledI undersøgelsen overvågede man fysisk aktivitet og kortisol-niveauer hos 252 otteårige med samme baggrund.

Børnenes fysiske aktivitet blev målt med accelerometere på deres håndled. Samtidig blev der taget spytprøver, der målte børnenes kortisol-niveauer.

Alle børnene blev udsat for forskellige stressfaktorer, som fx at løse matematiske og sproglige opgaver.

Børnene var inddelt i tre grupper: Mest aktive, mellemaktive og mindst aktive.

De mest aktive børn motionerede mere og længere end de andre børn. Det var samtidig de mest aktive børn, hvis kortisol-niveauer reagerede mindst på stress.

- Motion fremmer mental sundhed- Der er en tydelige sammenhæng mellem mental og fysisk velvære, men karakteren af forbindelsen er ikke klar, siger Silja Martikainen og fortsætter:

- Disse resultater tyder på, at motion fremmer mental sundhed ved at regulere stresshormonernes reaktion på stressfaktorer.

Undersøgelsen er den første til at finde en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og stresshormon-niveauer hos børn.

Facebook
Twitter