Når angsten tager over i barnet

Nogle børn lider så meget af angst, at de ikke kan klare en almindelig hverdag.

(© DR)

Generthed og angst i visse situationer er helt naturligt, både for børn og voksne. Men for nogle børn bliver deres angst så voldsom, at den påvirker hele deres liv og dagligdag.

-Nogle af dem er bange for alle mulige situationer, fx for at række hånden op i klassen, for at gå ind i en butik, for at være alene hjemme eller for at en fremmed skal tale til dem.

-I nogle familier bliver det umuligt for forældrene at tage på arbejde, fordi barnet er bange for, at der skal ske dem noget, forklarer professor i børnepsykologi Mikael Thastum fra angstklinikken på Aarhus Universitet, hvor man behandler børn med angst.

Påvirker skolegang og familieliv

Mikael Thastum medvirker i dokumentarprogrammet ”De angste børn” på DR1 i aften, som netop handler om tre børn, der er så plagede af deres angst, at det påvirker både deres og deres families dagligdag.

-Angsten kan skade børnenes udvikling, fordi det påvirker dem fagligt, at de ikke kan tage del i undervisningen i skolen. Og det påvirker dem socialt, fordi de ikke tør de samme ting som deres kammerater – tør fx ikke sove hos vennerne eller tage bussen alene. Nogle børn forsømmer også skolen grundet deres angst.

-Det kan påvirke hele familien, hvis de fx ikke kan være alene hjemme, fordi familiens andre medlemmer nødt til at planlægge rundt om det angste barn, så der hele tiden er nogen hjemme.

Mikael Thastum understreger, at de tre børn i programmet er blandt dem, der har angst i mildere grad. Der findes mange børn, som har det meget værre.

Arv og miljø spiller ind

Angst er en af de hyppigste psykiske lidelser blandt børn og unge. Mellem 2,5 og 5 procent af unge under 18 år lider af angst. Det svarer gennemsnitligt til et barn i hver skoleklasse.

-Man ved ikke helt, hvorfor nogle børn udvikler angst. Men cirka 15 procent af os er født med et hæmmet temperament – de er temperamentsmæssigt sky, og det kan spille ind, forklarer Mikael Thastum.

-Det betyder ikke nødvendigvis, at de bliver angste senere hen, men kombineret med at forældrene måske overbeskytter dem, kan et medfødt hæmmet temperament medføre angst.

Børn med et hæmmet temperament er ifølge Mikael Thastum også typisk svære at aflevere i institution og har i det hele taget svært ved at blive skilt fra forældrene.

Men der er også børn, som ikke er født med hæmmet temperament, der udvikler angst:

-Der er også en portion arvelighed forbundet med det. Hvis forældrene er angste eller ængstelige, så kan det gives videre til børnene. For børnene lærer af deres forældre.

-Så en del af vores behandling er at lære forældrene at tro på deres børn. De skal skubbe børnene ud i nogle situationer, som de ikke ved, at de kan klare, men som de finder ud af, at de godt kan klare. Selvfølgelig med forældrenes råd og vejledning.

Når angsten ødelægger hverdagen

Det er svært at sige nøjagtigt, hvor grænsen går for, hvornår et barns angst bliver behandlingskrævende, understreger Mikael Thastum.

-Men når angsten eller ængsteligheden overskrider grænsen for almindelig generthed og bliver hæmmende for barnets og familiens hverdag, så er det nok ved at være en god ide at handle.

-Helt grundlæggende så vil de fleste børn gerne kunne det, som deres kammerater kan. Og hvis deres angst forhindrer dem i at gøre det, de gerne vil, så bliver de kede af det.

FacebookTwitter