Når unge får børn

Selv om mange venter med børn, til de er mere etablerede med uddannelse, og bolig, så er det ikke nødvendigvis det rigtige valg for alle. Der er også fordele ved at få sine børn, mens man er ung.

(© DR)

Tendensen er de seneste mange år gået i retning af, at kvinderne er blevet ældre og ældre, når de får børn. Men der er faktisk også stadig mange unge par, som vælger at blive forældre.

En af dem, der har taget valget om, at blive mor i en ung alder er Anja på 23 år, som du kan møde i aften i Hjælp, vi skal føde, som sendes på DR1 kl. 20.30.

Og det kan der være masser af fordele ved, siger sundhedsplejerske Vibeke Samberg, der er redaktør af sundhedsplejersken.dk:

- De unge forældre er ofte ikke så bekymrede. Når man er ung, er man ofte mere dumdristig og prøver sig selv mere af. Man er ikke så bange for, hvordan det hele nu skal gå, og det kan være en fordel, når man skal være forældre.

- De er et sted i livet, hvor der sker en masse forandringer, også med dem selv. Og derfor er de ofte meget omstillingsparate og har ikke så fasttømrede forestillinger om, hvordan livet er og fasttømrede rutiner i deres hverdag, der bliver brudt af det lille nye familiemedlem.

- Og sidst men ikke mindst så kan de unge rent fysisk bedre rumme at blive berøvet deres nattesøvn og sove afbrudt.

Også et wake-up call

Nu kunne det lyde som om, det er den rene svir at blive forældre i en ung alder. Det er selvfølgelig også både hårdt og livsomvæltende at sætte et nyt lille menneske i verden, også for unge forældre.

- Det er selvfølgelig også et wake-up call for unge mennesker pludselig at blive forældre. Deres ungdomsliv påvirkes, fordi de fleste af deres venner er et andet sted i livet. Mange oplever at miste deres gode gamle venner, fordi vennerne simpelthen ikke kan sætte sig ind i det nye liv, som de unge forældre har fået. Det kan give en stor sorg og en følelse af at være forladt, forklarer Vibeke Samberg.

- Så kan det være en god ide at skabe et nyt netværk af andre unge mødre, som er i samme situation.

Hun anbefaler også unge, som overvejer at få et barn, at prøve livet som forældre af med en baby-simulator, som man kan få/låne gennem kommunen eller gennem ungdomsskolen. Det er en slags dukke, der reagerer fuldstændig som et rigtigt spædbarn, hvis den ikke får søvn, trøst, omsorg og mad.

- Og den græder også både nat og dag og giver dermed det unge par en fornemmelse af, hvilket arbejde der er forbundet med at blive forældre.

- Det, som dukken dog ikke kan, er at give følelsen af kærlighed til barnet. Og følelsen af at få noget igen. Men det kan være meget godt for unge mennesker at opleve, at forældreskab ikke bare er så vidunderligt og skønt, som det vises i reklamerne. Det er samtidig et hårdt arbejde.

Erstatningsfamilien

Der findes også unge par, som bruger det at blive forældre i en ung alder til at skabe sig en erstatningsfamilie, slutter Vibeke Samberg.

- Altså: "Jeg skal i hvert fald gøre det bedre end mine egne forældre". Og i den situation kan det måske være en meget god ide at vente med at få børn til man i højere grad har fået skabt sig sin egen identitet.

Facebook
Twitter