Ny behandling til børn med ADHD og deres familier

Blandt andet skal ros til barnet gives i store mængder. Det forbedrer forholdet mellem børn og forældre.

Et vigtigt element i behandlingen er ros til barnet, gerne i overdrevet form. (© dr)

Konflikter, gråd og krisestyring fylder næsten alt i en familie, hvor et barn har ADHD, og både det ramte barn, søskende og forældre drænes for overskud.

Men nu introduceres et nyt behandlingstilbud, der specifikt retter sig mod små børn med diagnosen ADHD og deres forældre.

- Ideen er, at forældrene ved at ændre deres egen adfærd og anvende simple og konkrete træningsøvelser kan mindske barnets symptomer på ADHD, forklarer klinisk psykolog Anne-Mette Lange fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Risskov, der har taget metoden med sig til Danmark fra England.

Jo tidligere behandling, jo bedre

I programmet ”Far, mor og ADHD”, der sendes på DR1 i aften, følger vi tre familier, der prøver den nye behandlingsform.

Det er Anne-Mette Lange, der i samarbejde med kolleger, står for behandlingen i de tre familier.

- Hele ideen med metoden er at komme i gang med behandlingen tidligt i barnets liv, det vil sige omkring 3-7 års alderen, mens hjernen stadig er meget påvirkelig.

- Ved at lære grundlæggende rutiner og have en positiv tilgang kan børnene blive i stand til at regulere sig selv bedre.

Der findes intet quick-fix

Forældretræning har man kendt til helt tilbage til 60’erne i mange afskygninger. Denne nye metode er først kommet til Danmark inden for de seneste fem år, og den er specifikt udviklet til børn med ADHD.

- Børn med ADHD er udfordret på deres opmærksomhedskontrol, impulskontrol, hyper-aktivitet og selv-regulering, forklarer Anne-Mette Lange.

- Og med denne metode lærer forældrene teknikker, der fremmer barnets udvikling på de områder.

Men det er et langt sejt træk, understreger Anne-Mette Lange.

- Der findes intet quick-fix. Men hvis man holder fast i strategierne, kan man komme rigtig langt i forhold til at dæmpe symptomerne så meget hos barnet, at det kan klare sig rigtig godt gennem livet.

Og det er vigtigt, understreger hun:

- En tidlig indsats er rigtig vigtig for at forhindre negative konsekvenser for resten af livet.

- Vi ved nemlig, at voksne, der har levet med ubehandlet ADHD siden barndommen, klarer sig rigtig dårligt. Mange af dem har ingen uddannelse, de har end ikke folkeskolens afgangseksamen, de er på overførselsindkomst og har ikke noget arbejde.

"Far, mor og ADHD" sendes i aften på DR1 klokken 20.45.

Facebook
Twitter