Omsorgssvigt rammer også tænderne

Det kan have store konsekvenser for børn, hvis deres tænder forsømmes.

(© Colourbox)

Historier om omsorgssvigtede børn, har der været mange af i medierne de seneste år. Men ukendt for de fleste er det nok, at omsorgssvigt også kan gælde barnets tænder. Og at tænder, der ikke bliver passet, kan have vidtrækkende konsekvenser for det enkelte barn.

Mange forældre kender til usikkerheden om, hvorvidt man nu får børstet tænderne grundigt nok på sine børn og den dårlige samvittighed der kan komme, hvis tandlægen finder et hul. Men hvad er tandmæssigt omsorgssvigt eller dental neglect, som tandlægerne kalder det?

- Det er vigtigt at understrege, at huller i tænderne ikke nødvendigvis er en konsekvens af omsorgssvigt. Børn kan få huller i tænderne af mange årsager. Men hvis forældrene er vidende om, at deres børn har huller i tænderne, enten fordi hullerne er så store, at de kan ses med det blotte øje, eller fordi tandlægen har fortalt dem det, og de så ikke sørger for, at børnene får lavet hullerne, så er det omsorgssvigt, forklarer Overtandlæge Katja Thor fra den kommunale tandpleje i Nordfyns kommune.

Flere indberetninger

I følge De Offentlige Tandlæger, så er antallet af indberetninger om omsorgssvigtede børn fra tandplejen til myndighederne steget de seneste år.

En af grundende til et øget antal indberetninger om omsorgssvigtede børn, skal I følge Katja Thor findes i, at der generelt er kommet større bevågenhed i alle de faggrupper, der beskæftiger sig med børn.

- Vi ser på barnet i helhed og ikke bare de 20 tænder i munden. Vi kan blandt andet se børnenes reaktionsmønstre. Hvordan reagerer de på, at vi rører ved dem og sidder tæt på dem. Vi sidder desuden med et skarpt lys og kan se mærker i hals- og hovedregionen. Vi kan også se om børnene er rene, og ser velplejede ud. På den måde kan vi være en del af et sikkerhedsnet under børnene. Det er et vigtigt glimt, vi får af børnenes liv, når vi ser dem, forklarer Katja Thor.

Derudover er der hos tandlægerne i børnetandplejen kommet et øget fokus på den tandmæssige omsorgssvigt.

Tandlægebesøg er ikke frivillige

Tandlægerne er de eneste, der regelmæssigt har pligt til at se børnene gennem deres opvækst. Man kan takke nej til både lægebesøg og sundhedsplejerskens besøg, men man har pligt til at lade sine børn tilse af tandlægerne i tandplejen.

Katja Thor har undersøgt hvilke konsekvenser det har for børnene, hvis de er udsat for netop denne type omsorgssvigt, og det kan have konsekvenser på alle område af livet.

  • Manglende appetit: Børnene kan f.eks. have problemer med kolde, varme eller hårde madvarer - og det kan svække appetitten og i yderste konsekvens føre til fejlernæring.

  • Dårlig søvn: Hvis smerter i tænderne forhindrer børnene i en god nattesøvn, kan det gå ud over børnenes vækst.

  • Dårlig indlæring: Smerter slører generelt sanserne og fjerner fokus fra det, de egentlig skal koncentrere sig om.

  • Mobning: Dårlige tænder kan svække børnenes selvværd. De kan se anderledes ud, eller lugte ud af munden på grund af dårlige tænder, og det kan føre til mobning. I det hele taget kan børnene komme til at stå uden for det sociale fællesskab. Måske kan de ikke spise is eller drikke den kolde saft til børnefødselsdagen og hvis de regelmæssigt er sygemeldt fra skole eller institution på grund af smerter, så glider de ud af de sociale sammenhænge, de normalt har.

Børnerådet lancerer i dag initiativet Rettidig Omsorg, der består af 16 film om omsorgssvigt. Filmene er henvender sig til alle, der arbejder med børn, men andre kan også blive klogere af at se med.

Du kan finde alle filmene her, eller du kan finde linket direkte til filmen, hvor Katja Thor fortæller mere om Tandmæssigt omsorgssvigt herunder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk