Pia og hendes søster blev udsat for seksuelle overgreb: Man kan godt komme videre

Gennem hendes barndom forgreb Pias stedfar sig seksuelt på hende og hendes lillesøster, men søstrene har på forskellig vis lagt fortiden bag sig. Nu har Pia skrevet deres historie for at hjælpe andre.

Pia Ryding i grøn bluse med sin lillesøster i hånden. Bogen hedder Smukke og lille skat, som refererer til de kælenavne, hendes stedfar gav dem. (© Pia Ryding)

I en campingvogn i Australien ligger Pia Ryding og hendes familie og sover. Før solen står op, er Pia ude af sengen og i gang med at klæde sig på. Hun vækker sin mand og sammen med deres lille søn kører de af sted i det buldrende mørke. De kører hen ad støvede landeveje for at se solopgangen ved Ayers Rock i Australien.

Morgenrøden spreder sig på himlen over dem i det øde ørkenlandskab. Med blikket rettet mod en ny dag, der gryr, føler Pia sig som en lille brik i universet. Hun tænker over, at der er så mange ting, der er større end hende selv.

Lige der mærker Pia, at hun er kommet videre fra en barndom, præget af sin stedfars seksuelle overgreb.

I Australien kørte Pia og familien rundt i en campingvogn i et helt år. De levede en fælles drøm ud. Og det er netop, når Pia udlever sine drømme, at hun lægger fortiden bag sig. I sine unge år havde hun nemlig ingen drømme på grund af traumerne fra sin barndom. Og det har været en lang kamp for hende at nå her til den smukke solopgang.

En pæn familie på Nørrebro

Pia Rydings mor og far bliver skilt, da Pia er fem år gammel. Pias mor finder en ny mand. Pias stedfar - som Pia, hendes mor og storebror hurtigt flytter sammen med på Nørrebro.

Udadtil er alt pænt. Både mor og stedfar har gode job, familien har penge nok, og inden længe er Pias mor gravid med en ny lillesøster.

Pia leger meget med sin nye stedfar, men han vil også spille spil, hvor det gælder om at tage tøjet af og røre hinanden i skridtet, hvis man taber. Og sådan starter de seksuelle overgreb. Først for Pia og senere for hendes lillesøster.

Senere går Pias mor og stedfar fra hinanden, og Pias lillesøster flytter med stedfaren. Her fortsætter de seksuelle overgreb som en leg, og stedfaren bruger Pias lillesøster som børnepornomodel, når der skal tages hemmelige billeder til stedfarens venner.

Den fraværende teenager

Efter barndommens overgreb, finder Pia sig selv i en gående rundt i en grå tåge i teenagetiden. Alt virker ligegyldigt.

Hun får konstateret diabetes og bruger derfor en del tid på hospitaler. En dag sender en ung kvindelig læge Pia til den psykiatriske afdeling på Rigshospitalet.

Hun forstår dengang ikke, hvad der er galt med hende. Skal hun se en psykiater, fordi hun ikke ved, hvad hun vil? Fordi hun bor hos sin bror og ikke har sit eget sted at bo? Eller fordi hun ikke har et arbejde?

Hos psykiateren kommer Pia selv på, hvad det kan være, at der er galt. Hun får for første gang fortalt, at sin stedfar forgreb sig på hende.

Hendes lillesøster bliver straks flyttet hjem til deres mor og væk fra stedfaren. Men Pia tror dengang, at det kun er hende selv, som stedfaren som har forgrebet sig på.

Hun tænker ikke, at han har udnyttet hendes lillesøster, da hun jo er hans eget barn. Men som voksen går sandheden op for hende.

Sene anmeldelser

Pias lillesøster vil ikke anmelde sin far, fordi hun er for bange. Derfor beslutter Pia at gøre det for hende. Da lillesøsteren er 27 anmelder Pia sin stedfar for overgrebene på sin lillesøster.

Da det er Pia, der anmelder overgrebene, skal hun også læse afhøringsrapporten igennem, efter politiet har afhørt hendes lillesøster.

- Jeg anede ikke, at han havde forgrebet sig så voldsomt på hende, og hvor omfangsrigt det har været, fortæller Pia Ryding.

Efter situationen med afhøringsrapporten var Pias tankegang uklar, og hun følte sig handlingslammet de næste dage. Hun havde det så mærkeligt, at hun valgte at ringe til sin læge.

"Pia, ud fra det du beskriver, er det tydeligt at se, at du er gået ind i en choktilstand", fortalte lægen.

Herefter går Pia i terapi igen og kommer til at leve i liv, som fungerer for hende. Sønnerne går på gode skoler, Pia arbejder og der er mange gode dage.

- Tidligere havde jeg et helt almindeligt liv, hvor alt virkede godt udefra. Jeg havde et godt liv, som jeg sagtens kunne have levet videre, fortæller Pia Ryding.

Pia Ryding er født i 1967 og arbejder i dag som seniorprojektleder. (© Pia Ryding)

Mit vidne dør

Men da hendes bror pludselig dør, krakelerer det hele. Han var det eneste barndomsvidne søstrene havde til deres traumatiske barndom.

Brorens død efterlod Pia i et dybt og mørkt hul, som hun ikke kunne komme op af.

- Jeg græd, når jeg skulle aflevere mine sønner i skolen, og jeg græd, når jeg hørte et stykke musik i radioen, konstaterer Pia.

Hun havde ingen ord tilbage og orkede ikke at tale mere om sin barndom. I stedet kom hun igennem en traumebehandling - også kaldet EMDR-terapi - der blev udviklet til Vietnam-soldater.

EMDR er en terapiform, som kan hjælpe med at mindske forstyrrelsen af erindringsbillederne og følelserne, som er knyttet til traumet.

Det hjalp Pia med at tænke anderledes om de grundlæggende traumer fra barndommen og lade fortid forblive fortid. Så i en alder af 41 år kom Pia videre.

Læs også

Antal af sager om vold og seksuelle overgreb mod børn stiger

Vil skrive historien

Traumebehandlingen gav Pia perspektiv på livet og ændrede hendes prioriteringer. Hun arbejder for eksempel ikke på fuldtid længere, for hun vil have tid til andre ting i hendes liv.

Blandt andet er Pia glad for at skrive, og hun har i lang tid vidst, at hun skulle dele sin og søsterens historie.

Pias lillesøster lider af gigtsygdommen fibromyalgi og hun har tidligere sagt, at hun ikke bliver gammel.

Så da Pias bror døde for ni år siden, turde Pia ikke vente længere med at begynde på bogen, da søsterens historie er en vigtig del af 'Smukke & lille skat'.

Lillesøsteren har ligesom Pia lagt fortiden bag sig og har kæmpet sin egen kamp.

- Min lillesøster besluttede sig for, at hendes far ikke skulle få lov til at ødelægge hendes voksenliv med traumerne fra de seksuelle overgreb. Og på den måde kom hun videre. Uden hjælp udefra men med viljestyrke, beretter Pia Ryding.

Der er håb

Selvom Pia Ryding udstiller sig selv og sin familie, så er hun ikke i tvivl om, at det er det rigtige at gøre.

- Når man læser bogen, kan man jo se, at der er håb for børn, som har oplevet seksuelle overgreb. Det var jo mig og min søster, der vandt over vores barndom. Vi er kommet videre.

Og det er netop vigtigt for Pia Ryding at fortælle, at der er håb. Men bogen skal også belyse, at de børn, der oplever seksuelle overgreb, ikke kun kommer fra socialgruppe 28. De kommer i lige så høj grad fra middelklassen og overklassen, ifølge Pia Ryding.

- I min familie manglede der ikke noget og alt så pænt ud udadtil, siger hun.

Pias stedfar døde, inden der faldt dom i sagen. På sit dødsleje bad han lillesøsteren om tilgivelse. Det kunne hun ikke give ham.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk