Preben hjælper unge drenge med omsorg og militærdisciplin

67-årige Preben Kruse Rasmussen brænder for at hjælpe unge med at finde en god retning i livet.

- Er du ok? Hvis du vil have hjælp, så er jeg her. Så siger du bare til.

Ordene stammer fra slutningen af videoen ovenfor, der er fra programmet Kæft, trit og uniform, som DR3 sender i aften, og som lige nu kan ses på dr.tv.

Det er oversergent Preben Kruse Rasmussen, eller PK, som han også kaldes, der siger ordene. Til en af de utallige unge drenge, han har talt med de seneste næsten 40 år.

Han siger dem til 17-årige Anton, der har svært ved at komme ud af sengen, på ferielejren på Bornholm.

Anton har i lange perioder taget sig af sine små brødre, når hans mor var for dårlig. Og man sidder tilbage med en fornemmelse af, at det måske er første gang, Anton møder en voksen, der hjælper ham med at bære ansvaret.

Der fortæller ham, at han ikke er alene. At der er nogen, der bekymrer sig for ham, men som også kræver, at han løser sine problemer med at komme ud af sengen.

I spidsen siden 1979

For opholdet er ikke kun 16 dage i uniform og en kombination af ferie og livet som soldat.

Det er også et projekt, der giver de unge en hjælpende hånd med livet. Hænder, som sidder på PK og hans fem frivillige hjælpere.

Siden 1979 har Preben Kruse Rasmussen været chef for den årlige ferielejr, hvor unge fra Københavnsområdet kan få en tiltrængt ferie på Almegårds Kaserne på Bornholm.

Du har et valg her i livet

Men de unge kommer ikke kun hjem fra lejren med ferieoplevelser, forklarer Preben Kruse Rasmussen:

- I løbet af de 16 dage finder de typisk ud af, at de har et valg. Der er to måder at leve livet på. Du kan give den fuld power med fester, og så går det galt. Eller du kan give din fremtid fuld power og skabe en ny vej for dig selv.

Lyt til mennesker

Han arbejder med at lære de unge at lytte - og ikke mindst forsøge at forstå andre mennesker.

- Jeg prøver at give dem nogle menneskelige værktøjer. At lytte og iagttage den enkelte person. Jeg vil gerne lære dem at læse de folk, de møder. Hvem står du overfor, og hvordan er personen? Og reagere derefter.

Og militærlivet hjælper med opgaven, forklarer Preben Kruse Rasmussen, for i uniform er alle ens i starten.

- Det betyder, at du kan bygge noget op helt fra bunden – sammen. Det kan være, at vi kommer ud af kurs undervejs, men så retter vi båden ind, og det gør vi med samtaler.

Mentorordning

Og selvom Preben Kruse Rasmussen ikke har kontakt til alle de 671 feriedrenge, han har været chef for, så slipper han dem ikke.

De drenge, der ønsker det, kan blive tilknyttet en slags mentorordning efterfølgende og en gang om måneden møde Preben på Vesterbro i København - til en snak om stort og småt.