Professor: Vi går for sent i gang med at få børn

Hvert ottende barn bliver i dag lavet med hjælp fra fertilitetsklinikker.

Stadig flere kvinder må få hjælp til at blive gravide. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

De seneste to år er der igen blevet født en anelse flere børn, efter 2013 var et lavpunkt i forhold til antallet af fødsler. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er dejligt, der bliver født flere børn. Men det har desværre bare ikke noget at gøre med vores fertilitet, siger professor Søren Ziebe, der er klinkchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Forklaringen på det stigende antal fødsler hænger nemlig sammen med, at der for 30 år siden også blev født flere børn, og der dermed i dag er flere 30-årige voksne, der bliver forældre.

Mange får ikke de børn, de vil have

Ser man på, hvor mange børn hvert par får, så er der ingen fremgang.

Vi får nemlig stadig 1,7 børn i snit, og vores problemer med reproduktion er ikke blevet mindre.

- Hvert ottende barn bliver lavet på et hospital. Hver femte mand bliver aldrig far. Og hver tiende kvinde får ingen børn, selv om hun ønsker det, eller færre børn end hun ønsker, siger Søren Ziebe.

Biologisk skal vi helst have børn i 20'erne

Han understreger, at det selvfølgelig er op til hver enkelt menneske, om eller hvornår man ønsker at få børn.

Men han mener også, at vi bør tage en debat, om hvorfor mange vælger at få børn i så sen en alder, at det aldrig lykkes dem at blive gravide.

- Beslutningen om at få børn skal man træffe på samme tid som vores forældre og bedsteforældre. Hellere i midten af 20'erne end midten af 30'erne. Vores biologi har simpelthen ikke ændret sig, siger Søren Ziebe.

Jo ældre, jo sværere at blive gravid

Jo ældre man bliver, jo større risiko er der for, at man har udviklet reproduktionssygdomme.

- Jo længere man lever, jo større risiko har man for at have haft underlivsbetændelse eller andre sygdomme, der påvirker ens evne til at få børn. Og jo længere har man påvirket sine æg og

sædceller
gennem tobak og overvægt, siger Søren Ziebe.

- Vi er nødt til at fokusere på, hvordan vi kan ændre det her, så der ikke er så mange, der ender i sorg og ulykke.

Sundhedsmagasinet på DR1 sætter i næste uge fokus på fordele og ulemper ved traditionelle fødsler, kejsersnit og hjemmefødsler.

Vil du dele, om din fødsel var skrækkelig eller fantastisk, og hvilken type fødsel du vil anbefale andre kvinder, så send din fødselshistorie til os på tbg@dr.dk.

Facebook
Twitter