Tema Delebørn

Renée Toft Simonsen var delebarn: Jeg nægtede at se min fars nye kæreste

Renée Toft Simonsens forældre blev skilt, da hun var 13 år, og som voksen blev hun selv deleforælder.

- Mine forældre enedes om, at vi boede hos min mor, og det var ligesom det. Det var en anden tid, fortæller Renée Toft Simonsen. (Foto: Morten Germund © (c) DR/Scanpix)

Psykolog, forfatter og tidligere model Renée Toft Simonsen blev skilsmissebarn, da hun var teenager, og selvom hun ikke var delebarn i nutidens forstand, så fortæller hun her, hvordan hun oplevede skilsmissen.

- Mine forældre enedes om, at vi boede hos min mor, og det var ligesom det. Det var en anden tid. Min far flyttede på kollegie, og så indførte han mandagsmøder for at se os, hvor vi fast spiste hos ham.

Da min far fik en kæreste på kollegiet, nægtede jeg at komme på besøg, hvis hun var der - så derfor sørgede han for, at hun ikke var i køkkenet, når vi var der. I al fald i begyndelsen.

Renée Toft Simonsen

- Så havde vi venner med, min bedste veninde Dorte var fast inventar til vores mandagsmøder, og så spillede vi kort og kunne få lige hvad vi ville til aftensmad. Jeg tror, det gik op for ham, da mine forældre blev skilt, at han var nødt til at gøre en indsats for at se os.

Renée og hendes to søstre var blevet store, og hvis faren ikke ville den relation, måtte han gå ind i den på pigernes præmisser, ellers gad de ligesom ikke komme på besøg.

Far fik en kæreste

- Da min far fik en kæreste på kollegiet, nægtede jeg at komme på besøg, hvis hun var der - så derfor sørgede han for, at hun ikke var i køkkenet, når vi var der. I al fald i begyndelsen. Så vænnede alle sig ligesom langsomt til situationen, og så var hun der ind imellem, sådan på sidelinjen. Han var nødt til at efterkomme mit ønske, ellers nægtede jeg at komme, og hvad skulle de gøre, hente mig med vold og magt - det kom aldrig på tale.

- Jeg var jo enormt ked af, at de blev skilt, så det der med at møde en ny partner var jeg fuldstændig allergisk overfor de første par år. Efter et par år flyttede han i lejlighed tæt på os, og så besøgte vi ham bare, når der passede os - men vi holdt altid fast i vores mandagsmøder og stiftede kortklubben “Sneglefart”.

Fakta om Forældreansvarsloven
  • Forældreansvarsloven handler - som navnet siger - om forældrenes ansvar for deres børn.
  • Lovens udgangspunkt er, at forældre har fælles forældremyndighed og sammen skal drage omsorg for barnet og være enige om væsentlige beslutninger om barnet.
  • Forældrene har også et fælles ansvar for, at der er samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos.
  • Et andet grundlæggende princip er, at alle afgørelser skal træffes efter, hvad der er bedst for det enkelte barn, og at barnets egne synspunkter skal indgå i alle forhold vedrørende barnet – alt efter barnets alder og modenhed.
  • Barnet skal derfor i udgangspunktet også altid inddrages i en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær, uanset hvilken alder det har.

Man skal respektere sine børns valg

Hendes oplevelse dengang var, at hun havde noget at skulle have sagt.

- Ikke over om de blev skilt, selvfølgelig, men over hvad jeg ville være med til - og jeg er overbevist om, at det har været medbestemmende for, at jeg idag har en virkelig god relation til begge mine forældre.

-I dag virker det ind imellem til, at man ikke tager en 13-årigs ord for gode varer, og den holdning forstår jeg simpelthen ikke - det er efter min mening respektløst at tvinge børn til at bo et sted, de ikke har lyst til, eller tvinge dem til at indgå i nye familierelationer, de ikke selv har valgt og heller ikke har lyst til, siger Renée Toft Simonsen.

- Jeg ved, det er et meget ømtåleligt emne for forelskede voksne, og det forstår jeg sagtens - men en skilsmisse er en opløsning af barnets fundament, og det kræver utrolig meget for et barn at opbygge tillid til de voksne igen. Når de voksne bliver skilt, lærer du jo, at intet er sikkert - og at alting kan gå itu, det kan være en voldsom læring. Og her taler jeg selvfølgelig ikke om de familier, der har det så svært, at en skilsmisse er en lettelse for børnene, for de findes også.

Børnene har ikke valgt

Som voksen har Renée Toft Simonsen se selv oplevet at blive skilt - og gift igen og dermed en stor sammenbragt familie. Og når man lever på den led, skal man huske sig selv på, at man selv og den nye kæreste har valgt hinanden - men de fælles børn har ikke fået lov til at vælge.

- De børn, du får med i pakken, har jo ikke har valgt dig, og du skal anstrenge dig med dem, som du gør med en god veninde, eller en du ønsker at blive veninde med. Du er som dele/bonus mor - nøjagtig dét - du er ikke deres mor, så lad være med at prøve at blive det - de har helt sikkert en rigtig fin én af slagsen derhjemme.

Delebarn.dk

Renée Toft Simonsen skabte sammen med Helle Laursen Petersen portalen delebarn.dk:

- Vi skabte delebarn.dk i 2006, da min mand, der er it-specialist, fik ideen med et redskab til deleforældre, som udsprang i, at han selv som fraskilt ville have en platform for samarbejde med sin eks-kone om deres fælles børn, fortæller Helle Laursen Petersen.

- Jeg er selv it-projektleder, så jeg gik med i arbejdet, og jeg tog kontakt til Renée, der er en af mine gamle veninder. Vi tre ejer i fællesskab delebarn.dk og har udviklet konceptet, hvor omdrejningspunktet er en planlægningskalender, som den fraskilte mor og far kan bruge i samarbejdet omkring barnet.

Her går man ind hver især og skriver alt ind omkring barnet: Aftaler, ferier, skole, møder, tøjstørrelse, medicin og meget mere. Det er et fælles univers, hvor det handler om information og aftaler omkring barnet. På den led slipper man for huskesedler og at barnet bliver budbringer. I dag bruger 18.000 familier delebarn.dks planlægningskalender.

- Det er også vigtigt at vide, at kærligheden i den nye familie kan tage mange år om at opstå mellem de deltagere, der ikke forelskede sig fra begyndelsen - det skal man have respekt for - og så skal man vide, at hvis man virkelig, virkelig vil den andens børn, så kan det lade sig gøre. Men det kræver tid, og det kræver anstrengelse, og så kræver det et åbent kærligt hjerte - der er ikke noget, der kan åbne et andet menneskes hjerte, om de er store eller små, som hvis du åbner dit eget!

Skån delebarnet

Og selv hvis forældre ikke finder nye partnere, så skal dele-forældre groft sagt pakke deres egne følelser helt væk, siger Renée Toft Simonsen.

- Jeg tror, at man ganske enkelt skal lade være med at involvere barnet i sine egne følelser omkring den anden forældre, med mindre de handler om, at det engang var en stor kærlighed, som barnet er et smukt bevis på. Og så skal man virkelig slippe kontrollen med, hvordan den anden forælder vælger at tolke sin forældrerolle, siger hun.

For en skilsmisse løser ikke nødvendigvis konflikterne mellem forældrene, siger Renée Toft Simonsen.

- Der var jo en grund til, at man blev skilt, og de forskelligheder vil stadig være der efter skilsmissen. Så den der med at hidse sig op over en sweater, der mangler - jamen gå dog ned i KFUM og købe en ny til en 50´er, eller at være sur over sokker, der ikke kommer tilbage etc.... hvis du vil bruge livet på det, så fint, men hold barnet udenfor.

- Børn vil bare gerne have lov til at elske deres far og mor. Statistikken omkring de skilsmissebørn, der kommer ud af familier, hvor far og mor siger grimme ting til og om hinanden og ikke evner at samarbejde, er ret nedslående, og burde få de fleste forældre til at rette ind og rette op.

Her kan du se et klip fra delebarn.dk, som Renée Toft Simonsen er medejer af, hvor hun giver gode råd til skilsmisseforældre, der skal deles om deres børn:

https://www.youtube.com/watch?v=7FD8s7cDHKk

- Det er efter min mening respektløst at tvinge børn til at bo et sted, de ikke har lyst til, eller tvinge dem til at...

Opslået af DR Nyheder på 25. marts 2016