Sådan får du børnene til at hjælpe til derhjemme

Det giver børnene selvværd - og dig frihed - når du får dem til at hjælpe med opvask og rengøring.

Har du svært ved at få dine børn til at tage del i opgaverne i hjemmet? Så er du ikke alene. Det er et problem i rigtig mange familier.

Men det vil faktisk på flere punkter være en god investering at inddrage børnene i madlavning, oprydning, tøjvask og opvask:

På den ene side aflaster det dig selv, så slipper du for at gå rundt og være sur over, at du skal gøre alt arbejdet selv. På den anden side giver du dine børn den gave, det er at føle sig vigtig for flokkens overlevelse, fortæller familiepsykolog Ulla Dyrløv.

Men hvordan gør man så lige det? Ulla Dyrløv giver følgende gode råd:

Begynd lige fra fødslen

- Allerede når man kommer hjem med sit nyfødte barn kan man signalere, at: Du er dumpet ned i en flok, der allerede fungerer, du skal kunne ligge der og klare dig selv, mens jeg laver vigtige ting for flokkens overlevelse.

- Det vil sige, at jeg ikke sidder og kigger på dig hele tiden. Jeg vender også ryggen til dig og laver andre ting. Hvis du bliver utilfreds, kan du komme op i liften og stå på bordet, mens jeg laver mine ting.

- Du kan altid få et spædbarn til at holde op med at skrige, hvis du går rundt og lader som om, du virkelig har travlt. Tag barnet på armen og sig - med voksenstemme: Jeg skal lige nå det her, og jeg skal også lige har ordnet dette her. Så fornemmer de, at nu er der kamp for flokkens overlevelse. De føler ansvaret taget væk. Og så holder de op med at græde.

Selv små børn kan hjælpe

- Helt fra børn er meget små, kan de sagtens hjælpe. Fx: Nu er du skiftet, kan du lige bære bleen ud i skraldespanden osv.

- Husk at rose - og du må gerne overdrive. Hvis dit barn har hjulpet med at bære nogle af indkøbsvarerne ind i køkkenet, så er det bare med at sige: "Nej, hvor er det flot. Hvad skulle jeg have gjort uden dig! Det her ville slet ikke køre rundt, hvis ikke du var her". Selv om det ville have været hurtigere at bære dem selv.

- Så bliver de bare så stolte og så glade. Og det giver fantastisk selvværd, at der er brug for en.

Når de bliver teenagere, er det sværere at rette op

- Hvis man først finder ud af, at man har glemt at lære sit barn at hjælpe til, når det er blevet 14, må man starte et lidt andet sted: Med et møde.

- Begynd mødet med at sige: "Ved du hvad, jeg har simpelthen lavet en kæmpe brøler. Det beklager jeg". Så har man allerede fanget deres opmærksomhed. "Jeg har simpelthen ikke været god nok til at give dig lov til at lave ting herhjemme. Det må du undskylde. Det er jeg nødt til at få rettet op på, for det er mit ansvar som forælder at lære dig det".

- Spørg så, hvilke opgaver dit barn kunne tænke sig at have. Præsenter gerne en liste over de mulige opgaver.

- Anerkend at det her er dødssygt, men det skal gøres.

Mind dem om det - og husk guleroden

- Forvent ikke, at din teenager bare husker sine opgaver fra dag 1. Skriv det ned i et skema eller på en seddel, der ikke er til at overse.

- Kald det ikke pligter men opgaver.

- Fokuser på, at det er noget, I gør i fællesskab, og at det frigiver tid til, at I nu kan sætte jer ned og spille et spil sammen eller gå en tur, eller hvad I nu gerne vil. Så der er et udbytte af at løse sine opgaver.

Find flok-følelsen frem

- Det er en kæmpe belønning, at man har været med til at gøre en forskel for flokken. Det kan man også arbejde med med sine børn indbyrdes.

- Træn dem i at have en ømhed over for hinanden. Sig fx: "Din søster har det lidt svært i øjeblikket, skal vi ikke overraske hende med noget hyggeligt, når hun kommer hjem. Vil du ikke dække et hyggeligt bord, til hun kommer?" Det vil de næsten altid gerne. Det skaber en flokfølelse og en lyst til at passe på hinanden.