Sådan foregår et fertilitets-tjek

På en halv til en hel time kan du få en vurdering af, hvor travlt du har med at få børn.

(Foto: Tuansak Srilao © Colourbox)

Hvor travlt har jeg med at blive gravid, hvis jeg gerne vil nå at have de børn, jeg ønsker mig, mens tid er? Det spørgsmål er der rigtig mange, der stiller sig selv.

På Rigshospitalets fertilitetsrådgivning kan du helt gratis og helt uden henvisning fra din egen læge få en vurdering af, hvor travlt du har.

I øjeblikket er der nogle måneders ventetid på en konsultation, fordi ventelisten er så lang. Men rent praktisk kan du ringe og bestille en tid, og så vil du i løbet af en halv eller en hel time få en vurdering af, hvor frugtbar du er. En halv time, hvis du kommer alene, en hel time hvis I kommer som par.

Telefonen åbnes ca. hver 3. måned, hvor programmet fyldes op for de næste tre følgende måneder. Man kan følge med på hjemmesiden her

Det altafgørende er alderen

Den væsentligste faktor i forbindelse med en fertilitetsvurdering af en kvinde, eller et par, er kvindens alder, fortæller professor Anders Nyboe Andersen, der er opfinderen og den daglige leder af fertilitetsrådgivningen.

-Det er svært at sige, hvornår en kvindes fertilitet falder, for det er meget individuelt.

-Men man ved, at fertiliteten falder cirka 10-12 år før hendes menopause. Og en af de ting man kan gøre er at læne sig op ad, hvornår ens mor gik i overgangsalderen.

Rygning, overvægt og overgangsalder

Vurderingen foretages af en læge på baggrund af din besvarelse på et spørgeskema, en ultralyds-scanning af æggestokken og livmoderen eller for mænds vedkommende en sædprøve, en blodprøve, og en samtale.

I spørgeskema-undersøgelsen svarer man på forskellige faktorer, der har betydning i forhold til fertiliteten: Alder, BMI, rygning, alkohol, indtag af kaffe (ja, den er god nok), fysisk aktivitet, tidligere sygdom i underlivet - især chlamydia er vigtig, tidspunktet for moders menopause osv.

Ved ultralyds-scanningen kigger lægen efter, hvor stor kvindens ægreserve er. Dette er dog afhængigt af, om kvinden tager p-piller. P-piller får æggestokken til at skrumpe, og der er færre synlige æg ved scanningen. Dette er dog midlertidigt og ”retter sig”, når man holder op med at tage p-piller.

Blodprøven viser niveauet for det kønshormon, der hedder Anti Müllersk Hormon, der dannes i de små ægblærer og giver et udtryk for, hvor stor kvindens reserve af æg er.

For mandens vedkommende viser sædprøven, hvor mange sædceller han har, og hvor gode de er. Et vigtigt vilkår for god sædkvalitet er for stor varmepåvirkning af testiklerne i form af sauna, varme bade, på jobbet osv.

Og ved samtalen taler man om risikofaktorer i forhold til fertiliteten, altså lidt om livsstilen, og specifikt hvor meget og hvor hård motion, kvinden dyrker, betydningen af overvægt, mængden af kaffe, der indtages, rygning osv. Der tales også om stress på arbejdet – både for mænd og kvinder.

Facebook
Twitter