Samarbejde mellem familie og fagpersoner er nøglen til vægttab for unge

Sundhedsstyrelsen har evalueret ni projekter, som alle handler om, hvordan man får unge igang med at tabe sig.

De fleste unge ved godt, hvad der er sundt - og det modsatte. Men mange unge mangler motivationen til at komme i gang med et vægttab, forklarer projektleder i nyt tiltag for unge overvægtige. (© Gettyimages)

Sundhedsstyrelsen har støttet i alt ni kommuner i projekter, der alle har til formål at iværksætte indsatser overfor overvægtige unge.

Et af de projekter, der i dag får gode karakterer af Sundhedsstyrelsen, er Feel the Power i Vallensbæk Kommune. Projektet, der er finansieret af Satspuljemidler, har opnået gode resultater i forhold til vægttab og livskvalitet for de unge i 6.-9.klasse, der har deltaget i projektet.

- De fleste unge ved jo godt, hvad der er sundt og usundt. Det, de mangler, er at opleve, at de bliver anerkendt, og at indsatserne tager udgangspunkt i en forståelse af deres individuelle vilkår, forklarer projektleder og sundhedsplejerske i Vallensbæk Kommune, Maria Balsløv.

Den enkeltes motivation

Sammen med en kok og ung idrætslærer har hun udgjort det team, der dels har rekrutteret 57 af kommunes helt unge mennesker og har fået dem i tale efter en helt ny opskrift i projekt Feel the Power:

- Dels har vi spurgt dem, hvad de godt kunne tænke sig for at få mere motion ind i deres hverdag. De fleste havde ikke lyst til holdsport, men når de blev præsenteret individuelt for unikke muligheder, så ville de jo gerne deltage i sportsaktiviteter, forklarer Maria Balsløv, og hun supplerer:

- Og så har vi haft en kok til at lære dem at lave sund og nem mad, så de kunne gå hjem hver især og lave mad til sig selv - eller lære at lave fx scoremad. Vi har således ikke pisket dem rundt til forskellige sportsaktiviteter, eller fortalt dem at man skal spise gulerødder for at tabe sig - men vi har inspireret dem til at finde deres egen motivation til et sundere liv.

Forældre på banen

Det tredje ben i Vallensbæk Kommunes Feel the Power har været forældrene.

- Vi har undervejs i forløbene haft samtaler med forældre tre gange, og vi mener, at det er af afgørende betydning, at man som fagpersoner også involverer forældrene, så vi sammen kan identificere de problematikker, der ligger til grund for den enkeltes overvægt.

- Overvægt er ikke et spørgsmål om uvidenhed. For 1/3 del af de unge i projektet gælder det, at de - ofte sammen med den øvrige familie - har tillagt sig usunde vaner, spiser for meget til hvert måltid eller drikker for meget cola osv. For 2/3 dele af de unge har det vist sig, at der var alvorlige ting i familien, der havde betydning for den unges vægt og livskvalitet - det kunne være dårlig trivsel i skolen, alvorlig sygdom, skilsmisse eller dødsfald i familien.

Holder fast i de unge

Kunsten er altså ifølge projektet dels at møde de unge i øjenhøjde, men også at fastholde dem, så de holder deres vægttab.

- Vi holder fast i de unge, der har deltaget i projekterne, til de er 18 år, hvor de fortsat kan bruge os til at holde motivation og vægttabet, forklarer projektleder Maria Balsløv.

Facebook
Twitter