Samlede flasker for at få mad: Emily og Arthur prøvede at være hjemløse

Flere unge er blevet hjemløse. Derfor har Emily og Arthur på 13 år været hjemløse i over et døgn, som del af et DR Ultra-projekt.

Pantsamling, salg af Hus Forbi, ingen telefon og sovepose under åben himmel. Det var nogle af de ting, som Emily og Arthur på 13 år skulle prøve i løbet af deres 36 timer som hjemløse.

For at sætte fokus på hjemløshed blandt unge, er Emily og Arthur med i DR Ultras nye programserie 'Hjemløs - et døgn på gaden', og de var begge i Aftenshowet i går for at fortælle om deres oplevelser.

- Det var fysisk hårdt og mentalt hårdt, men det var en god oplevelse, når jeg tænker tilbage på det, fortæller Arthur Hjelmsø.

Uforudsigeligheden var noget af det hårdeste for de to skoleelever. Producerne havde nemlig valgt, at de unge ikke måtte vide noget om, hvad de skulle lave i løbet af de 36 timer.

Det var fysisk hårdt og mentalt hårdt, men det var en god oplevelse, når jeg tænker tilbage på det.

Arthur hjelmsø

- Hvis vi skulle mødes med en hjemløs, der skulle fortælle os om livet på gaden, så fik vi det at vide 10 minutter før. Vi havde ingen fremtidige planer. En kæmpe del af dokumentaren er jo, at man aldrig ved, hvad man kan regne med som hjemløs. Hvis alt var planlagt, kunne vi jo kun opleve en lille del af det at være hjemløs, forklarer Emily Bowen.

Samtaler med hjemløse

I løbet af programserien møder Emily og Arthur flere forskellige hjemløse. Blandt andet den 19-årige Nabil Lopez. Han blev smidt på gaden af Københavns Kommune som 18-årig.

- På min 18-års fødselsdag fortæller kommunen mig, at de ikke kan hjælpe mig mere, og at jeg selv må finde ud af, hvor jeg skal sove henne.

De to midlertidigt hjemløse møder Nabil i Kofoeds kælder, der er et kontaktsted for unge hjemløse i København. Her har han holdt meget til i løbet af sit halvandet år på gaden.

I Nabil Lopez' optik er det realistisk, hvad Emily og Arthur oplevede i deres korte tid som hjemløse.

- Det som de oplevede på 36 timer, er blandt andet noget af det, som jeg har oplevet i mine et år og otte måneder på gaden, fortæller Nabil Lopez.

Han har samtidig respekt for, at de unge mennesker kastede sig ud i DR Ultra-projektet.

- Det er rigtig fedt, at unge mennesker i den alder gider at tage initiativ og snakke om hjemløshed.

Nabil Lopez fortæller Emily om sit liv som hjemløs, der begyndte som 18-årig, i programmet 'Hjemløs - et døgn på gaden'. (© dr)

De små ting hjælper

Ved at møde hjemløse som Nabil Lopez har Emily og Arthur lært en masse nyt om hjemløse. Emily Bowen forklarer, at de hjemløse er fantastiske til at hjælpe og bakke hinanden op. Noget som vi andre godt kan lære af.

Der er en distance mellem de hjemløse og os andre. Der mangler medmenneskelighed fra vores side.

Emily bowen

- Man skal huske, at et smil kan hjælpe. En kop kaffe kan hjælpe. Det er de små ting, som vi ikke tænker over, der kan gøre dagen bedre for en hjemløs.

Før kunne Emily Bowen ikke finde på at gå hen og snakke med en hjemløs eller spørge, om hvad personen har brug for. Men det kan hun nu.

- Der er en distance mellem de hjemløse og os andre. Der mangler medmenneskelighed fra vores side. Vi kender ikke de hjemløse, så derfor er de ikke rigtige personer i vores tanker, siger Emily Bowen.

Hun var ikke uhøflig over for hjemløse før, men hun er i hvert fald meget høfligere nu, fortæller hun.