Sebastian har skiftet attituden ud med biblen og en pandekage-drøm

For 16-årige Sebastian var det en øjenåbner, da han fik nikket en skalle på Christianshavn.

Kasketten sidder som den skal på en ung københavner, der gerne vil være med på moden. Lige akkurat lavt nok til, at den ikke falder af.

Og 16-årige Sebastians gang indikerer, at vi har at gøre med en ung mand med attitude. Men ikke attitudeproblemer. Det er et overstået kapitel.

Den del blev der lukket ned for en nat på Christianshavn i det centrale København for godt et år siden.

Lidt for kæk sendte den dengang 14-årige Sebastian en upassende bemærkning efter en gruppe piger. De svarede igen ved at tilkalde en bekendt, der nikkede Sebastian en skalle.

- Det var et tegn fra gud til, at jeg ikke skulle rende rundt og spille smart, siger Sebastian.

Ejede hele verden

Sebastian fortæller også om episoden i DR3-serien ’Kæft, trit og uniform’, hvor han i sommer var på Bornholm for at lege soldater med en flok andre københavnerdrenge.

Godt tre måneder senere er DR taget på besøg hos den nu 16-årige Sebastian i Brønshøj for at spørge ind til blandt andet episoden på Christianshavn.

Den var et vendepunkt, bekræfter Sebastian. For som han selv siger i programmet, så havde han været ude i noget rod med at spille lidt for smart.

- Jeg rendte rundt og troede, at jeg ejede hele verden, siger Sebastian.

Sebastian på Christianshavns Torv, hvor han fik nikket en skalle for godt et år siden. (Foto: Martin Fält © Dr)

Så op til de hårde drenge

Og det er måske ikke så underligt, at der var kommet lidt attitude på drengen.

Sebastian bor tæt på Bellahøj mellem Tingbjerg og Nørrebro i København. Et område hvor unge mænd med dyrt mærketøj og store biler ikke er et særsyn.

Selv om Sebastian aldrig har været tiltrukket af det miljø, så har han ligesom de fleste jævnaldrende i starten af sine teenageår set en smule op til de hårde drenge.

- Sebastian har nok følt sig lidt draget af det spændende. Han har jo lidt kant og hører ikke til en af nørderne, siger Sebastians mor, Carina Stærke.

Hun har været en smule bekymret over det med attituden, selv om hun ved, at han er en varm og kærlig dreng på trods af den til tider lidt hårde attitude.

- Det er noget, vi har snakket med ham om, og jeg har prøvet at finde ud af, hvorfor han har den attitude. Men det har han måske altid haft.

(Foto: Martin Fält © Dr)

Det første vendepunkt

Derfor var Carina heller ikke ked af, at Sebastian var helt med på at skifte til en friskole i sjette klasse.

- Sebastian kender til nogle, der er gået den forkerte vej, og det kan da godt kræve sin mand at vælge det fra. Man har jo altid sine bekymringer, men jeg ved, at han er en klog dreng, og at han generelt er god til mennesker. Der er også mange andre, der har sagt til mig, at han er for intelligent til at ryge ud i noget skidt, siger Carina.

Den nye skole skubbede Sebastian i en positiv retning, og det er kun gået den rigtige vej siden, mener moren.

- Det gav ham en helt anden positiv attitude.

Sebastian husker, at han var kørt fast på sin gamle skole og i sit gamle miljø, og han ser også skoleskiftet som et vendepunkt.

- Det var nogle helt andre typer, der var på den nye skole, siger Sebastian.

(Foto: Martin Fält © Dr)

Kristen?

Det bringer os tilbage til vendepunkt nummer to. For hvad var det lige med det tegn fra gud på Christianshavn?

Sebastian gik til konfirmationsforberedelse på det tidspunkt og havde som søn af en mor, der kalder familien ateistisk, ikke den helt store fidus til ham Jesus. Det blev der ændret på den dag.

Nu ligger der en bibel på Sebastians værelse i Brønshøj, og han begrunder sin nyvundne tro med, at der ikke skete ham mere den dag, og at han ikke er kommet ud i noget møg.

- Nogen må holde en hånd over mig, tænker Sebastian.

Og så selv om han har gået rundt og troet, at han ejede hele verden.

- Nogen vil nok synes, det er lidt underligt, men det giver mig noget at føle mig kristen. Det er rart. Jeg er ligeglad, hvad folk mener. Det er rart at tænke, at der er noget, som passer på en i dårlige tider og hjælper en til at tage de rigtige beslutninger, siger Sebastian og understreger, at han altid har haft en god familie, der har passet godt på ham.

- Jeg har jo nok haft oddsene med mig, pointerer Sebastian.

Den perfekte pandekage

En af rigtige beslutninger virker til at være skiftet til den friskole, som Sebastian forlod inden den seneste sommerferie og turen til Bornholm.

Det vækkede hans appetit for madlavning, og Sebastian brugte ifølge eget udsagn lige så meget tid i køkkenet på skolen, som han brugte i klasselokalet. Ikke for at spise, men for at terpe opskrifter.

Nu er han gået imod den strøm af klassekammerater, der har kastet sig over flere bøger på et gymnasium eller en handelsskole, og er startet på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. Det første halve år er ved at være overstået, og Sebastian har landet den læreplads, han skal starte på efter nytår.

Når Sebastian får kokkehuen på, sigter han mod USA og en af de der klassiske restauranter med tung amerikansk mad.

Sebastians natbord. (Foto: Martin Fält © Dr)

- Jeg vil lave noget simpelt noget. Pandekager. Det er ret enkelt, men man lave dem helt perfekte, siger Sebastian og slår op i et stort smil.

- Man kan opnå stor anerkendelse med kokkefaget, og jeg kan godt lide, at man kan specialisere sig og komme til at vide alt om et bestemt område. Det tiltaler mig.

Den unge mand føler sig overbevist om, at han har valgt den rette hylde og bobler i det hele taget af optimisme, efter hans civilstatus for få dage siden blev ændret på Facebook.

- Det er måske den bedste tid i mit liv. Jeg har fået kæreste, og livet er bare godt lige nu.

Du kan se fjerde og sidste afsnit af 'Kæft, trit og uniform' på dr.dk/tv.

(Foto: Martin Fält © Dr)
Facebook
Twitter