Seniorforsker: Beskidte fingre er godt for mit barn

Hjemme hos Julie Antvorskov vasker hun ikke sin 2-åriges søns hænder inden aftensmad, hvis han har leget med jord. For hende er det nemlig vigtigt, at sønnen bliver udsat for bakterier.

Her erJulie Antvorskovs søn Jonathan. Julie forsøger at udsætte Jonathan for naturlige bakterier, fordi det er vigtigt for hans immunforsvar. (© Julie Antvorskov)

Hvis et barn taber sin sut, kommer den lige i morens mund, før barnet skal have sutten i munden igen. Hvis et barn har leget og rodet med jord, så bliver de beskidte fingre vasket af far inden spisetid.

Men det er dumt, siger Julie Antvorskov, som er mor til to snart tre og seniorforsker og postdoc på Bartholininstituttet hos Rigshospitalet, hvor hun forsker i autoimmune lidelser, som blandt andet diabetes 1.

Forebyg sygdomme

I P1-programmet Kejser forklarer Julie Antvorskov, at det er vigtigt, at hendes børn får bakterier fra omgivelserne.

- Jeg prøver at forebygge udviklingen af forskellige sygdomme hos mine børn, og det gør jeg ud fra den forskning, jeg har lavet.

I Danmark får en ud af tre børn en allergisk sygdom eller senere hen autoimmune lidelser som type 1 diabetes eller glutenallergi.

Disse sygdomme kan man blandt andet forebygge ved at stimulere ens børns immunforsvar allerede tidligt i barndommen, forklarer Julie Antvorskov.

- Jeg forebygger sygdommene ved ikke at leve for rent sammen med mine børn, fortæller hun.

Ikke alle bakterier er ikke farlige

Langt de fleste bakterier fra naturen er ikke sygdomsfremkaldende eller farlige, forklarer Julie Antvorskov.

En god portion snavs beskytter os mod autoimmune sygdomme. Hvis vi får mange infektioner tidligt i livet, nedsætter det nemlig risikoen for sygdomme som type 1 diabetes og glutenallergi, som mennesker kan udvikle.

- Vi associerer bakterier med noget negativt, men de har værdi for os mennesker. De er i vores slimhinder, vores hud og vores tarm og beskytter os mod sygdomme.

Det er derfor vigtigt at skelne mellem de sygdomsfremkaldende bakterier og virusser og så de naturlige bakterier, som findes i vores omgivelser og i naturen.

Det skader nemlig ikke, hvis børn får lidt jordbakterier i munden, men kan tværtimod være med til at styrke immunforsvaret.

- Det er en fejl, at vi forældre er blevet alt for bakterieforskrækkede. Da jeg fik mit første barn for 18 år siden, var jeg selv utrolig bekymret for bakterier, men gennem min forskning har jeg lært, at børnene har brug for bakterierne.

Facebook
Twitter