Sissel Bergfjords mor var alkoholiker: Mine ferieminder handler om pinlighed, skam og frygt

Når alkoholen går ind, går forstanden ud, men lige præcis når man er på ferie, har børn ekstra brug for forældre med forstanden i behold.

Læn dig tilbage, luk øjnene og tænk på dine barndomsminder om sommerferien. Var det noget med frihed, afslapning og masser af tid med far og mor?

Sådan var det ikke for 44-årige Sissel Bergfjord. Hun har ferieminder om at være på vagt, pinligt berørt og bange for, om der ville ske hendes mor noget.

Hendes mor havde nemlig et alkoholmisbrug, og dét gjorde Sissel Bergfjords ferier ekstra svære. Et af de ferieminder, der står skarpest i Sissel Bergfjords erindring, udspillede sig, da hun var med sin mor, stedfar og nogle venner i familiens sommerhus i Norge.

- Min mor kom på et tidspunkt i fuldskab op at skændes med min stedfar, og hun blev så vred, at hun gik ned til en nærliggende sø, satte sig i vores kano og padlede ud på søen. Sejlende beruset. Uden redningsvest. Vi taler altså om en sø, der var 75 meter dyb.

- Jeg stod på bredden og kaldte på hende, men hun kom ikke tilbage. Og det er et billede, jeg stadig har i mig, det har prentet sig i min bevidsthed. Jeg var måske 13 år gammel, og jeg var selvfølgelig skrækslagen for, at der skulle ske hende noget.

Der skete ikke noget med hendes mor. Heller ikke denne gang. Men det vidste Sissel ikke, da hun stod der på kanten og kaldte febrilsk på sin berusede mor i kanoen der ude på søen.

Du kan ikke komme væk

Det er altid svært for et barn, hvis far eller mor har et alkoholmisbrug. Men ferierne kan være særligt svære, fortæller leder af Alkolinjen, Bjarne Elholm:

- For det første bliver alkohol-problemet i højere grad stillet offentligt til skue, når man er på ferie. Fordi man måske er på et hotel, hvor der bor andre. Eller fordi man er ude at spise på restaurant. Og det kan indebære meget skam og pinlighed for et barn.

- For det andet så er man som barn fanget i situationen. Og du kan ikke på samme måde gå væk fra det, ind på dit værelse, hen til en kammerat, eller hvad det nu kan være. Du kan ikke komme væk.

- For det tredje er man som barn mere afhængigt af sine forældre, når man holder ferie et fremmed sted. Man kan måske ikke sproget og kan måske ikke finde rundt.

- Og sidst men ikke mindst er der også nogle helt andre følelser forbundet med ferien, som gør det svært for barnet at håndtere alkoholproblemerne. Ferie er lig med hygge, og hvis der opstår pinlige situationer, så kan man som barn føle, at man mister den ferie. For slet ikke at tale om de tanker, der opstår om den næste ferie.

Sagde stop ved den anden flaske vin

De første mange år erkendte Sissel Bergfjord ikke, at hendes mor havde et alkoholmisbrug. Først da hun var omkring 17-18 år gammel så hun kendsgerningerne i øjnene. Og det blev endnu en gang en episode på en ferie, der blev skelsættende.

Sissel Bergfjord boede en overgang i Italien, hvor hun i en ferie fik besøg af sin mor og stedfar.

- Da var vi på restaurant en aften, og min mor bestilte en flaske vin til maden. Min stedfar drak ikke vin, men jeg følte, at jeg var nødt til at drikke noget, for ellers ville hun drikke hele flasken selv.

- Da vi nåede til desserten, var flasken ved at være tom, og hun ville bestille en flaske vin mere. Da blev jeg tosset og tænkte ”fandeme nej” og sagde til hende, at hvis hun bestilte en flaske mere, så ville jeg gå derfra.

Moderen bestilte ikke den ekstra flaske vin. I stedet havde mor og datter en voldsom konfrontation, der endte med, at de begge sad og græd. Hvorefter de gik sammen hjem til forældrenes hotel og fik talt om, hvordan det påvirkede Sissel, at hendes mor drak for meget.

- Jeg tænker tit på, at hvis jeg havde været yngre ved den episode, så havde jeg ikke bare kunnet gå eller true med at gå fra restauranten.

- Og det er jo det, der gør det svært for et barn af en far eller mor med et alkoholmisbrug: Man tvinges til at rumme utroligt meget. Man tvinges til at rumme mere, end man kan. Men samtidig lader alle parter som om, at alt er fint. Den energi, det koster, den giver altså bagslag for nervesystemet på et tidspunkt. For det kan man ikke holde til.

Sissel Bergfjord har i 2012 udgivet romanen "Sortedam", der delvist bygger på hendes egne erfaringer med en mor, der har et alkoholmisbrug.

Alkoholens virkning trumfer forældre-ansvaret

Når far eller mor bliver uforudsigelig og opfører sig helt anderledes, så ved barnet ikke, hvad det skal gøre, fortæller Bjarne Elholm. Alkoholens påvirkning kan simpelthen i nogle tilfælde trumfe moderens eller faderens ansvar og dømmekraft som forælder:

- Når man drikker for meget, så sætter det sig typisk i ens adfærd, og man glemmer alt om normer og fornuft. De følelser, man har på det givne tidspunkt, fx vrede, tager over, og nogle kan få en meget ego-centreret adfærd og kan dermed komme til at fralægge sig ansvaret for barnet.

- Nogle mennesker med alkoholmisbrug regredierer – det vil sige får en meget barnlig opførsel, også over for deres barn.

Altid på vagt

For Sissel Bergfjord har det haft langvarige konsekvenser at hun har levet med en mor, der var alkoholiker.

- Det har haft den konsekvens for mig, at jeg har meget svært ved at slappe helt af. Jeg går meget op i sikkerhed, fx kører vi ingen steder, hvis ikke alle i bilen har sele på, eller hvis nogen har drukket det mindste.

- Min årvågenhed er skærpet, for jeg har i mange år hele tiden skullet forudse ulykker og forfærdelige ting. Man ved aldrig hvordan eller hvornår situationen opstår, man prøver hele tiden at fornemme, ”er det i dag, det går galt?”.

Facebook
Twitter