Skærme ved sengekanten giver børn og unge dårligere søvn

En ny rapport om børns søvnbehov understreger, at børn, der bruger skærme før sengetid, sover mindre og dårligere.

Især når man er ung, er telefonen og iPad'en livlinen til vennerne - også om aftenen. Men det kan give for lidt og for dårlig søvn. (Foto: diego cervo © diego cervo)

Det kan være svært at få vristet telefonen eller iPad'en ud af hænderne på de store børn - især inden sengetid. Men det er alligevel en god ide at forsøge.

Ny forskning understreger nemlig, at børn, der har skærmen tændt, lige inden de skal sove, både sover mindre og får dårligere søvn.

Det skriver Politiken på baggrund af en rapport offentliggjort af American Medical Association. Rapporten er såkaldt meta-forskning, hvor man har samlet en række undersøgelser på området.

Sover mindre og dårligere

I alt har 125.198 børn mellem 10 og 18 år deltaget i de undersøgelser, som rapporten har samlet, og man kan med meget stor sikkerhed slå fast, at de børn, der bruger skærme før sengetid, har dobbelt så stor risiko for at sove for lidt - i forhold til børn uden skærme.

Og ofte sover de også dårligere, når de så sover. Og det gør dem trætte i skolen og kan gå ud over deres indlæring.

I forældreforeningen Skole og Samfund er formand Mette With Hagensen ikke som sådan overrasket over undersøgelsens konklusioner. Hun opfordrer til, at man i forældregrupperne i skolerne får talt med hinanden.

- Tit siger børnene, at alle de andre må. Og når vi får talt sammen, går det op for os, at vi faktisk er ret enige om, hvornår der skal slukkes.

- Ikke at der skal være ens regler for alle, men det er godt at diskutere det, så vi som forældre kan få lukket ned for, at alle andre må og sige til vores børn, at det er godt at få slukket nu, så du kan få din søvn.

FacebookTwitter