Skal vi have flere børn? Fortæl de unge mænd, at det er fedt at blive far!

Der er alt for meget fokus på, hvor hårdt det er at få børn, siger psykolog. Og det skræmmer de unge mænd.

Fortæl de unge mænd, at der også er noget i det for dem, hvis de får børn. At det ikke udelukkende er farvel til det gode liv, men også goddag til noget livs-indhold, siger psykolog Svend Aage Madsen. (Foto: © Tara Moore, Getty Images)

Når du får børn, så er det farvel til nattesøvn, frihed og spændende rejser og goddag til bekymring, træthed og snærende bånd. Det er det billede, de fleste har af det at få børn.

Men hvor er de kampagner, der skal fortælle, at det at få børn er et plus?, spørger chefpsykolog ved Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen.

- Der er ingen fornemmelse af, hvordan det udvider ens liv at få børn. Det kan jo være svært at vide, når man hele tiden hører, at det er så besværligt, og så begrænsende.

- Men det er jo kun i kort tid. Det er ganske få år i løbet af et helt liv, at man må undvære de ting. Og så kommer der bare så meget andet til. Børn er med til at give fylde og struktur i livet.

Drengerøve på 45

Spørger man Søren Ziebe, der er leder af Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, hvorfor der bliver født så få børn i Danmark, så er hovedårsagen, at mange par venter for længe.

- Og en af grundene til, at de venter for længe, er, at de unge mænd ikke er klar til at slå sig ned og blive far. De vil forblive drengerøve til de er 45, og så er det måske for sent at få børn, siger han.

Det billede kan Svend Aage Madsen godt genkende:

- Det kan godt se ud som om det forholder sig sådan.

- Men det interessante er, at hvis man spørger de selvsamme mænd, om de har en forestilling om, at de på et tidspunkt skal have børn, så siger langt de fleste ja. De tror bare, at tiden til det, er uendelig.

Forstå de grundlæggende værdier i god tid

Svend Aage Madsen kunne altså godt tænke sig en kampagne, der skal fortælle de unge mænd, at det ikke er ren begrænsning at få børn, men i lige så høj grad en udvidelse af deres liv.

- Når man spørger ældre mænd, hvad de mest fortryder i deres liv, så er det helt gennemgående tema jo, at de gerne ville have brugt mere tid sammen med børnene og familien.

- Det handler om at forstå de grundlæggende værdier i god tid, så de unge mænd skal have noget information om, at der er noget i det for dem, at det ikke udelukkende er et farvel til byture, ferier og oplevelser, når de får børn, men også goddag til nyt livsindhold.