Skal vi lege cykel-leg?

Du kan lige så godt komme tidligt i gang med at gøre dit barn cykel-sikkert.

(Foto: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard © DR)

Når et par hundrede ryttere i dag tager hul på Tour de France nummer 100, så er det nogle rutinerede cykel-ben, der kommer i aktion. Men alle er startet et sted. Selv Bradley Wiggins har måske startet sin karriere på løbecykel.

Og hvis dit barn er omkring 2-3 år, så er tiden inde til at komme op på cyklen.

Man kan nemlig næsten ikke komme tidligt nok i gang med at træne sin cykelsikkerhed. Ikke trafiksikkerhed - det kommer senere. Men sikkerhed i det at færdes på cykel.

Vi kan cykle!

Der er nok at holde øje med, når man som cyklist færdes i trafikken: Andre trafikanter, rødt lys, vejarbejde, osv. Og hvis man er en lille ny cyklist, kan det være svært at fokusere på trafiksikkerhed, når man samtidig skal holde balancen på en cykel, undgå at køre ind i kantstenen, bremse uden at vælte, osv.

Hvis man vil hjælpe sit barn ud i livet som cyklist, kan det være en god ide at træne cykelsikkerhed, og det kan man faktisk lege sig til.

Cyklistforbundet har i samarbejde med to idrætspædagoger udviklet en ny cykellegekampagne, Vi kan cykle!, som i maj måned blev afprøvet i en række københavnske institutioner.

- Børnene har syntes, at det var skægt og har selv udviklet deres egne lege også. Cykel-legene har givet mere selvværd til børnene, har trænet deres omsorgsfuldhed over for hinanden og har fjernet en del konflikter mellem nogle af børnene, fortæller projektleder i Cyklistforbundet, Mai-Britt Kristensen.

- Nogle har endda opnået så meget mere sikkerhed på cyklen, at de har smidt støttehjulet i løbet af projektet.

Cyklen ind under huden

Formålet er at give børnene cykelsikkerhed, ikke trafiksikkerhed.

- Cykelsikkerhed handler om at kunne starte og standse på cyklen, holde balancen på cyklen eller køre med kun en hånd på styret. I det hele taget at gøre børnene så trygge på cyklen, at de får overskud til også at koncentrere sig om trafiksikkerhed og trafikregler, siger Mai-Britt Kristensen.

- Når man leger fangeleg på cykel, så træner det børnenes evne til at holde øje med, hvor andre trafikanter kommer fra, bedømme hastighed og retning, rette op, hvis de er lige ved at ramle ind i hinanden. Alt i alt, handler det om at få det at cykle ind under huden.

Pædagog Erik Nielsen fra idrætsbørnehaven Hylet har været med til at udvikle cykel-legene, og han mener, at det er helt afgørende, at man sørger for at lære sit barn at cykle:

- Når man cykler, så sætter man gang i så mange impulser i hjernen, der sender beskeder mellem højre og venstre hjernehalvdel. Og det har stor betydning for bl.a. børnenes sprog.

- Her i Danmark cykler alle mennesker jo, og det er da utrolig vigtigt at give børnene en opfattelse af, at cyklen er et transportmiddel. Hvis du møder en 13-årig, der ikke kan cykle, så tror du jo, at han laver fis med dig. Det ville være et tab af prestige ikke at kunne cykle.

- Og så giver det børnene en stor frihed at kunne cykle. Hvis du skal på tur med mindre børn, så kan du ikke komme særlig langt omkring til fods, mens hvis I har en cykel, kan man komme så meget længere uden at børnene bliver trætte.

Kongens efterfølger og halefangning

Man kan sagtens træne det med ungerne derhjemme også:

- En af legene handler om at fange sæbebobler med cykelhjelmen, det styrker retningssansen og evnen til at styre cyklen.

- En anden leg er Kongens Efterfølger på cykel, hvor man skal gøre det samme som den forreste i en række, fx køre med den ene hånd på hovedet.

- Man kan også lege, at man skal fange hinandens haler. Sæt en hale (i form af fx et stykke stof) fast i børnenes bukselinning og lad dem cykle rundt, mens de voksne skal fange halerne. Det træner børn i at holde øje med at andre trafikanter fra alle sider.

Hvis du vil træne cykelsikkerhed med dit barn, så sørg for at finde en lukket plads eller boldbane, hvor der er rig mulighed for at udfolde sig, råder Erik Nielsen:

- Og så begynd med en løbecykel. Det træner barnets balance. Og gå dernæst videre til en rigtig cykel. Men brug for guds skyld aldrig støttehjul, det er slet ikke nødvendigt.

- Og tag så dit barn med ud, hvis du fx selv skal løbe en tur. Så kan dit barn cykle ved siden af. Og hvis du så sørger for at opmuntre ved at sige: "Du kører for hurtigt, jeg kan næsten ikke følge med", så skal du bare se stoltheden i dit barns øjne.

Cyklistforbundet håber, at "Vi kan cykle!"-kampagnen kan blive en fast institution lige som "Vi cykler til arbejde" er blevet det. Det retter sig mod børnehaver og er for børn på alle former for cykler: Løbecykler, trehjulede cykler og almindelige cykler.

  • Cykelleg har som sådan en mange-årig historie. Bogen 20 cykellege blev udviklet for flere år siden, og selve det koncept kan bruges til børn fra 2-12 år.

  • Kampagnen, som kørte i maj måned, er for børnehaver (dvs. børn på ca. 3-5 år).

  • Bogen 20 cykellege kan enten rekvireres gratis hos Cyklistforbundet eller downloades på www.cykelleg.dk.

  • Hvis man som forælder eller børnehave gerne vil i gang med cykelleg, så er der masser af inspiration at hente på www.cykelleg.dk (bl.a. 10 instruktionsvideoer).

Hvis du er blevet nysgerrig efter, hvordan man leger cykel-leg, så se her nedenfor, hvor der fanges sæbebobler:

Facebook
Twitter