Skolebørn smider cykelhjelmen som 12-årige

Stadig flere børn bruger cykelhjelm, men de smider den, når de bliver unge teenagere.

Ny kampagne skal få forældre til at gøre en ekstra indsats for at få teenagebørnene til at bruge cykelhjelm. (© Arkivfoto: Colourbox)

Jo, du skal bruge cykelhjem! Den sætning er det allermest effektive, hvis børn skal tage den omdiskuterede hjelm på hovedet. Men noget tyder på, at forældrene bliver mindre insisterende, når deres børn runder 12 år.

En ny optælling fra Rådet for Sikker Trafik viser, at det går stadig bedre med at få børnene til at bruge cykelhjelm. Men mens 89 procent af de 6-9-årige bruger cykelhjelm, og 69 procent af de 10-12-årige bruger den, så falder tallet til 35 procent blandt børn mellem 12 og 16 år.

Fakta om cykelhjelme

I gennemsnit kører 64 procent af alle skolebørn med cykelhjelm.

Det er en stigning på fire procentpoint siden 2014.

Det viser en optælling, som Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden har lavet.

Mellem 2011 og 2014 har 3174 børn fået en hoved- eller nakkeskade, viser tal fra Danmarks Statistik.

Skaderne rammer især børn og unge mellem 15 og 17 år.

Og det ærgrer dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund:

- Hjernen er ekstremt sårbar overfor slag og stød, som man kan pådrage sig, når man som cyklist er involveret i ulykker. Det er veldokumenteret, at cykelhjelme i særlig grad forebygger de alvorlige hoved- og hjerneskader.

Ny kampagne i gang

Derfor sætter rådet og Trygfonden nu gang i kampagnen 'Nederen Forældre', der skal aktivere forældrene.

- Undersøgelser har vist, at når forældrene stiller krav og laver klare regler om, hvordan de forventer, at deres børn opfører sig i trafikken, så gør børnene det i højere grad end ellers. Så selvom de brokker sig højlydt, så nytter det noget at stå fast og stille krav, forklarer Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i Trygfonden.