Små piger bør ikke gå med makeup

Piger i før-pubertetsalderen, de såkaldte tweens, skal ikke sende forkerte signaler, mener eksperterne.

(© Colourbox)

Forældrene til pigerne i 7. klasse på Alminde-Viuf Fællesskole ved Kolding holdt forældremøder om pigernes brug af makeup allerede, da børnene gik i femte klasse. Her blev forældrene enige om, at makeup først skulle introduceres i skolen fra 7. klasse.

Den oplevelse bifalder et par eksperter på området.

De såkaldte tweens, børn fra otte til 12 år, er nemlig en sårbar gruppe: Endnu ikke teenagere og under stor indflydelse af både modesites, magasiner og sociale medier, som er med til at lære de unge at snobbe opad aldersmæssigt.

Og det er en uheldig udvikling mener sundhedsplejerske Else Guldager, der bla. svarer på spørgsmål om børn og unge på Lev Nu:

- Det er piger - og drenge - i en meget sårbar alder, hvor man er under udvikling og er meget usikker på sig selv og sit udseende. Der er en tendens til, at den gruppe i dag snobber opad. De vil gerne være ældre, end de er - og for pigerne betyder det bla., at man tidligt begynder at bruge makeup. For drengene kan det handle om at træne sig til et flot ydre. Der er gennemgående meget fokus på udseende.

- Jeg mener, der er flere grunde til den udvikling, dels viser nye undersøgelser, at piger går stadig tidligere i puberteten og kosmetikindustrien er også yderst opmærksom på, at det her er en vigtig målgruppe at få i tale, forklarer Else Guldager videre.

Måske kan sminken vente

Derfor mener hun, at det er en vældig god idé, at forældrene drøfter, hvad fokus på at "være smuk og se voksen ud" betyder i den alder. Og tager stilling til om sminken kan vente.

- Desværre ved vi jo, at mange - især piger - er utilfredse med deres udseende i den alder og i årene fremover. Og det er jo netop her, hvor kroppen er "under ombygning" med bumser i ansigtet og stor vækst så krop, arme og ben ikke er helt i harmoni - og samtidig buldrer kønshormonerne for fuld skrue. Lidt etisk omtanke i medieverdenen kunne være kærkomment.

For unge til makeup

Ulla Dyrløv er familiepsykolog og medvirkede bla. i DR1 programmerne, Ingen Styr på Ungerne. Hun forklarer:

- Det her er klart en gråzone, hvor der måske ikke er så meget evidens, men hvor man må sige til forældrene, at de skal mærke efter, hvad de selv synes er ok. Men grundlæggende synes jeg ikke, det er i orden, at piger på 10-11 år går med makeup i skole.

- De kommer til at signalere - og se - ældre ud end de er, og der er det vores ansvar som forældre, at vores helt unge piger ikke går i skole eller til fest i den alder iført lårkort og lange øjenvipper. Det er vores ansvar, at de ikke bruger makeup og tøj, der seksualiserer dem, og at de dermed signalerer noget andet end dét, de er - nemlig børn.

Fine damer i høje hæle

Når så unge bruger piger bruger makeup, så er det ifølge Ulla Dyrløv, fordi de gerne vil se ældre ud. Og det er der egentlig ikke noget nyt i:

- Små piger har altid leget fine damer med mors tøj og høje hæle, men det hører man sjovt nok ikke så meget om længere. Det har ellers altid været - og kunne jo være en god måde at leve det ud på, dét at man gerne vil lege mere voksen.

Ulla Dyrløv mener, at man som forældre i denne situation må bruge sin sunde fornuft, og selvom hun generelt er imod forbud, så kan man i denne situation gå frem efter, at hvis man som forældre synes, at det er for ungt - jamen så er det for ungt. Men så bør man til gengæld tage en god snak med den unge. Prøv fx:

  • Sig aldrig bare NEJ, det må du ikke - sæt noget andet i stedet: Giv evt. pigen lov til at begynde med at bruge makeup derhjemme - eller til familiefest, hvor du/I selv er med.

  • Find ud af, hvorfor din datter vil have makeup på: Skyldes det uren hud - så kan en acnecreme måske være en løsning.

  • Skyldes det, at din datter er lidt for langt fremme i fest-sandalerne og trendsetter i klassen, så skal I måske have en snak om, hvorfor hun gerne vil bruge makeup - og om hvilke signaler, hun sender med sin makeup - og hvad konsekvensen af det kan være, fx. at voksne misforstår hendes signaler.

  • Tag evt. en snak i klassen med de andre forældre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk