Søskende kan skændes op til ti gange i timen

Søskendes uendelige skænderier er irriterende, men det gavner dem faktisk på sigt.

Det ene øjeblik leger ungerne i harmoni på børneværelset, og sekundet efter er der råb og skrig og gråd og døre, der smækkes. Lyder det bekendt?

I så fald har du helt normale børn. Det fortæller lektor i børnepsykologi Grethe Kragh-Müller, der er den ene af de to eksperter i DR1 programmet 'Søskendes hemmelige verden'.

Her har man filmet fem søskendepar mellem tre og otte år og kigget på deres indbyrdes relationer på godt og ondt.

Og søskende-konflikterne er en af de ting, der gør ondt, lige når det står på. Ikke mindst giver det trætte forældre, når den ene konflikt afløser den anden på det, der skulle være en hyggelig fridag i familien.

Undersøgelser viser, at søskende kan skændes hvert 4. - 6. minut.

Lærer om livet

Men skænderierne tjener faktisk et godt formål, forklarer Grethe Kragh-Müller i programmet.

- Søskende har rigtig stor betydning for, hvordan vi lærer at løse konflikter og lærer at fungere socialt mellem andre mennesker.

Programmets anden ekspert, børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, supplerer:

- Når børn har konflikter, lærer de om livet. De lærer om jalousi, de lærer om vrede. Det er livets skole. Når du går ud i samfundet, vil du møde det samme. Så vi skal glæde os over konflikter i stedet for at tænke, hvor er det træls, at hun sidder der og græder.

Lyt og hjælp

Og faktisk hjælper man bedst sine børn ved at lade dem forsøge at løse konflikten selv i første omgang. Og hvis det ikke nytter, så skal man ikke forsøge at spille dommer, når man går ind i konflikten, forklarer Grethe Kragh-Müller.

- Man skal prøve på at forstå begge børn og lytte til begge børn. Og hjælpe dem med at finde en fælles løsning. For så bliver børnene bedre til konfliktløsning og bedre til at forstå konflikter og den jalousi, der kan opstå i mellem dem.

Og pas på med at have for ondt af den yngste, forklarer hun.

- Vi synes tit, at det er synd for den lille. Hvis der er konflikter og problemer, så vil man som voksen være meget tilbøjelig til at holde med den lille. Men det gør kun en ting, nemlig at den store bliver mere og mere sur på den lille, siger Grethe Kragh-Müller.

Også stor omsorg

Og så skal man glæde sig over, at konflikterne ret hurtigt driver over, siger Margrethe Brun Hansen.

- På trods af mange konflikter og smækken med dørene, så er der en omsorg i en søskendegruppe, som gør at man næsten altid ender med at være gode venner igen.

Facebook
Twitter