Sol, strand og masser af sommer-sjov

Det styrker børns fantasi at skabe noget ud af ting, man tager med hjem fra ture i naturen.

(© Colourbox)

Lange dage på stranden eller ture i skoven er skønne sommerferieaktiviteter. De gode oplevelser kan forlænges ved, at bringe ting med hjem, som kan forvandles til fine små værker derhjemme.

Sabine Lemire har skrevet adskillige bøger med gør-det-selv idéer til alle aldre og alle årstider. Og det, at skabe noget, af ting, man finder i naturen er, i følge hende, noget helt specielt.

Sætter gang i fantasien

- Fantasien og historierne går i gang med det samme, når man for eksempel samler sten til at male ansigter på. Pludselig kan man se en sten med en stor næse osv.

- Børn er gode til at se ting og give dem en betydning i deres leg. De tænker ikke "den der ligner ikke" eller "den er for lille, for stor osv". som voksne tit begrænses af, forklarer Sabine Lemire.

Det at sidde sammen og nørkle med maling, snor eller lim kan også bringe en masse andet godt med sig.

- Det er lidt som når man går tur sammen, så snakker man rigtig godt. Det samme sker tit, når man laver kreative ting sammen. Man kan både sidde fordybet uden at sige noget. Og så kommer snakken til gengæld også anderledes naturlig og hyggelig, når man fordyber sig sammen, siger Sabine Lemire.

Herunder kan du se nogle af Sabine Lemires egne favoritidéer til projekter, man kan lave ud af ting, man samler på sine ture til stranden, i skoven eller haven.

Muslingekrone

Materialer:

  • Muslingeskaller

  • Elastiksnor

Saml muslingeskaller. Lav huller i skallerne med sylen. Sæt skallerne på snoren, og bind den sammen.

Mal på naturen

Materialer:

  • Pind

  • Maling

Mal mønstre og ansigt på pinden, så den bliver en farlig totempæl.

Pressede blomster

De fleste blomster, du kan finde i naturen, egner sig godt til at tørre. Vælg blomster med lidt flade hoveder, hvis du vil presse dem hele. Du kan også tage bladene af og presse dem enkeltvis. Små blomster som tusindfryd og smørblomster er nemme at presse, fordi de er små. Du kan også presse nedfaldne blade i smukke efterårsfarver.

Plantepresse

Materialer og værktøj:

  • 2 x 0,5 mm akrylplader på 25 cm x 25 cm (fås i trælasthandel),

  • 4 bolte

  • 4 vingemøtrikker

  • Boremaskine med metalbor

Få trælasten til at skære pladerne til for dig. Bor et hul i hvert hjørne til boltene. Skru boltene i hjørnerne, så pladerne kan presses helt sammen.

Læg et stykke avis på den nederste plade. Placer blomsterne på pladen. Læg et stykke avis over blomsterne, og læg derefter den anden plade øverst. Skru boltene stramt, så blomsterne presses.

Små blomster og blade presses og tørres på ca. 1 uge. Større blomster kan godt tage 2 uger. Når planterne er tørre, kan de limes i et herbarium (bog med samling af pressede blomster og planter), bruges til klippe-klistre-projekter eller udstilles i plantepressen uden avispapiret.

Flere idéer

Du kan finde meget mere inspiration i Sabine Lemires to bøger 365 ting, du kan lave med dit barn (tv) og Blomsterbogen (th)

Facebook
Twitter