Sundhedsplejerske: Babyer har brug for alene-tid, når de skal lære at sove

I bæreselen lærer barnet tryghed, men i barnevognen lærer de helt små noget andet vigtigt: Alene-tid, og det er godt, når man skal lære at sove.

Mange babyer oplever verden fra maven af mor og far, det er trygt og godt - men barnet har også brug for alene-tid, siger sundhedsplejersken. (© Getty Images)

Else Guldager, der både besvarer på spørgsmål om børn hos Lev Nu, men også i egen brevkasse på sundhedsplekersken.dk, slår fast, at søvn til stadighed er et kæmpe stort emne – og kilde til problemer – for rigtig mange børnefamilier.

- Søvn og søvnrytmer fylder meget for mange småbørnsfamilier. Jeg har fx lige svaret på et spørgsmål fra en mor med en baby på tre måneder, som ikke kan forstå, at hun har svært ved lære sit barn faste sovevaner. Så må jeg svare hende, at det nok er for tidligt at have den slags forventninger til så ungt et barn.

Tid til sig selv i vognen

Else Guldager oplever en tendens i tiden blandt unge familier: Mange bruger ikke barnevognen så meget længere, til gengæld bliver mange små babyer i dag båret rundt i bæresele af mor eller fra.

- Det er også fint nok, men så lærer man samtidig barnet, at det hele tiden skal være tæt på mors og fars krop. Så vænner det sig ikke til at opleve verden selv, hvilket faktisk er en vigtigt ting at give sit barn mulighed for at lære, mener sundhedsplejersken.

- I barnevognen kan barnet få ro og tid til sig selv, kigge på bladene oppe i træerne, studere sine egne fingre og hænder, nyde stilheden og roen og lige så stille glide ind i søvnen.

Ikke meget alene-tid

I stedet oplever mange små babyer, at de nærmest stimuleres i søvn på maven af mor eller far, mener hun.

- Jeg oplever, at mange små babyer i dag ikke har mange øjeblikke alene. Forældre i dag er meget over deres børn og vil ikke have, at barnet skal opleve noget ubehageligt. På den anden side er forældrene så alligevel utroligt optaget af - og forventer af det helt lille barn - at det meget hurtigt skal have faste soverytmer og sove selv. Og så kan de ikke forstå, hvis det ikke hurtigt kan lade sig gøre, forklarer Else Guldager.

Så rådet til småbørnsforældre fra hende er, at en barnevognen ikke er så ringe endda, når det drejer sig om at lære det lille barn at sove. Hun pointerer, at små børn har brug for alene-tid, så de gradvist kan lære at dét at sove – det er noget, man gør, når man ligger alene i sine egne hyggelige omgivelser.

Så meget skal dit barn sove:

  • Fra en-fire uger: 15-18 timer. Små vågne perioder. Får mad hver 1 - 3 timer døgnet igennem

  • Fra en - seks måneder: 14-15 timer.Længste søvnperiode tre - fire timer (få børn sover mindst fem timer i træk om natten)

  • Fra syv-12 måneder: 14-15 timer. 70 - 80 procent sover igennem om natten. To søvnperioder om dagen.

  • Fra et -tre år: 12-14 timer. Middagssøvn 1 1/2 - 3 timer ( Sover barnet fem timer i træk om natten, så siger man, at barnet sover igennem)

  • Fra fire -seks år sover barnet: 10 - 12 timer om natten.

  • Syv - 12 årige: Ni-ti timer.

  • 13-18 årige: Otte - ti timer.

  • Middagssøvnen holder op, når barnet er cirka fire - fem år. Og omkring barnets seks års alder ligner barnets søvncyklus voksnes, dets søvnbehov er stadig større (på ca. ti - 11 timer) end voksnes.

Kilde: Else Guldager, Sundhedsstyrelsens anbefalinger om børn og søvn.

Hvis du vil vide mere om, hvad søvn betyder for vores liv og helbred, så se med, når DR2 sætter fokus på søvn med temalørdagen ’Vågen i en uge’ i morgen klokken 20.