Tal med din teenager om de svære ting

Sørg for at tale med din teenager ofte. Så sikrer du, at han eller hun også kommer til dig, når livet er svært.

(Foto: Erwin Wodicka © Colourbox)

Hold godt øje med, om din teenager har tendens til at drikke alkohol i mængder så store, at det ender med blackout, eksperimenterer med hårde stoffer eller har et forstyrret spisemønster.

For hvis dit barn bedriver den form for indirekte selvskade, som man kalder det i fagsprog, så er der også en risiko for, at han eller hun kan finde på at bedrive direkte selvskade i form af at brænde, slå eller skære i sig selv, viser ny forskning fra Region Hovedstadens Psykiatri.

-Så budskabet til forældre, lærere og andre voksne omkring de unge mennesker er: Hold øje med dem og deres indirekte selvskademønster, for det kan være tegn på direkte selvskade-adfærd også. Og så er det et råb om hjælp, forklarer professor Bo Møhl fra Region Hovedstadens Psykiatri, der står bag undersøgelsen.

De kan ikke håndtere svære følelser

Bo Møhl mener, at forklaringen er, at mange unge mistrives og har svært ved at takle de svære følelser, når fx de bliver mobbet, kæresten slår op eller de har konflikter med forældrene.

-Så handler de. Ikke ved at tage fat i forældrene eller vennerne, men ved at skade sig selv.

Hans bedste råd til forældre er at tilbringe mere tid sammen med deres børn og tale mere med deres børn.

-Hvis vi skal stoppe tendensen til at handle, hver gang noget er svært, så skal vi tale med vores børn. Vi skal tilbringe tid sammen med børnene, hvor vi lærer dem at håndtere svære følelser og være i de svære følelser.

-Ikke fordi man skal sidde konstant og tale dybt og inderligt med sine børn, men tilbringe tid sammen med dem, mens I laver mad og dækker bord og vasker op. Så taler man sammen imens. Sæt ord på følelser, når du er sammen med dit barn. Så dit barn bliver spejlet i de følelser, det har.

De tror, ulykken er deres egen skyld

Lige fra børn er små, kan man praktisere det. Tal med dem om, hvorfor de bliver så vrede over, at et andet barn tager deres lego-klods.

-Sæt ord på det. Og giv dem en forståelse for andres handlemønster og følelser. Så barnet trænes i at sætte sig ind i egne og andres motiver.

Når de bliver ældre, så er fx gymnasie-elever meget pressede for at skulle præstere, og hvis ikke de lykkes med at få rene 12-taller, så føler mange, at det er deres egen skyld.

-Og så kan de ikke holde ud at være til. Så bliver de skamfulde.

-Så det handler om at hjælpe dem med at håndtere skuffelsen ved fx at få en dårlig karakter. Frem for at handle.

Bo Møhls gode råd til forældre og andre voksne

 1. 1

  Tal med de unge, men ikke bebrejdende som: ”Har du nu igen drukket dig fra sans og samling torsdag aften? Det vil jeg ikke have. Det er for dumt”.

 2. 2

  Få i stedet kontakt til den unge ved at lave noget, han eller hun godt kan lide, fx gå ud og spise brunch eller gå en tur.

 3. 3

  Og så vent lidt med at komme ind og tale om problemet, sørg for at der er skabt kontakt først. Dyrk relationen, prioriter det. Det, der hjælper, er en stabil vedvarende kontakt til en voksen. Det kan også være en tante, en lærer eller en læge.

 4. 4

  Vis interesse, når I taler sammen: ”Hvordan kan det være, at du bliver ved og ved at drikke dig i hegnet?” ”Hvad går det ud på?” ”Hvem var med i byen i går?”. Slå lyttebøfferne ud i stedet for at være fordømmende eller bebrejdende.

Facebook
Twitter