Teenage-panelet: Sådan er livet som teenager

Det værste og det bedste ved teenage-livet er far og mor. De er så nederen, men helt uundværlige er disse teenagere enige om.

Sebastian, Martha, Claus og Amalie kommer her med deres bud på, hvad der er godt og skidt ved at være teenager.

Bumserne pibler frem, stemmen går i overgang, kroppen ændrer sig og humøret og energiniveauet svinger fra nul til hundrede og tilbage igen flere gange om dagen.

Og et er sikkert: Far og mor er bare SÅ pinlige, og de forstår ingenting!

Det er selvfølgelig teenage-årene, der er tale om. De år, hvor man går fra barn til voksen. Som er præget af talrige konflikter og skænderier i familien, og som samtidig er vilde og uforglemmelige.

Vi har bedt fire teenagere til at tegne et billede af livet som teenagere anno 2016. Claus, Sebastian, Martha og Amalie medvirker alle fire i programrækken "Totalt teenagehjerne", der sendes på DR3 torsdag aften.

Hvad er det sværeste ved at være teenager?

Sebastian: Mine forældre er det sværeste. De er nederen og gør det svært at være teenager. De er næsten hele tiden irriterende, når jeg skal hjælpe med ting osv. herhjemme.

Martha: Det sværeste er nok, at man skal finde ud af hvem man er -også selvom det lyder lidt cheesy, er det skam rigtig nok. Det, eller det at lære at skulle tage ansvar for dig selv og andre. Idet man bliver ældre og får lov til at tage i byen, eller selv bestemme hvad man laver og hvornår, kommer der også en masse ansvar med i pakken.

Claus: Det sværeste ved at være teenager, er nok det der med at man skal i skole/gymnasiet, og skal lave en masse lektier og afleveringer.

Amalie: At kroppen udvikler sig. Det er selvfølgelig godt, men man bliver træt af det i længden. Eller ens humørsvingninger.

Hvad er det værste eller pinligste, dine forældre kan gøre eller sige?

Sebastian: Det er at blive skældt ud i offentligheden.

Martha: Begge mine forældre har en tendens til at tale meget! Og når de så gør det, så kan der jo nemt lige smutter en lille upassende joke ud, hvilket er sjovt, men ofte også vildt pinligt.

Claus: Det er nok det der med at de altid skal snakke om alt muligt lort foran mine kammerater, og det er bare irriterende de fleste af gangene.

Amalie: Hvis mit Crush, altså ham jeg kan lide, hvis han går forbi og min mor/far siger noget ala "Ej hvordan går det men kæresten" eller noget lignede. Det er pinligt. Min mor og far er tit pinlige når vi er til basket, for der er mit Crush tit med... De laver alt muligt mærkeligt som bare ikke passer ind til en basketkamp.

Hvad er det bedste råd, du har fået af din mor eller far?

Sebastian: Penge kan kun bruges én gang.

Martha: At passe på mig selv og mine venner. Det har helt klart lært mig en masse. I stedet for bare at gå videre, så stoppe op og spørge ind til sine venner, hvis de ser triste ud. Det vil nemlig vende sig mod en selv, og forhåbentlig når man har brug for det.

Claus: Det er nok at man hellere skal tage en ekstra øl eller to, frem for at tage f.eks stoffer.

Amalie: Øhhh det ved jeg ik helt...

Hvad drømmer du om for din fremtid?

Sebastian: At komme i Søværnet, blive pilot eller ejendomsmægler.

Martha: Jeg drømmer om, at flytte hjemmefra, og have mit eget sted. At bo med en eller flere venner, og selv styre hvordan det skal gå til.

Claus: Jeg drømmer at være noget inden for film og tv, og det behøves nødvendigvis ikke være foran kameraet, da jeg er ligeså vild med at redigere og producere film.

Amalie: Jeg vil gerne arbejde med mennesker. Om det så er ældre eller de helt små er lidt ligegyldigt, men noget med mennesker.

Derfor er det fantastisk at være teenager?!

Sebastian: Det fantastiske ved at være teenager, er at reglerne er ændret en smule, i forhold til da jeg var mindre. Jeg må fx gå senere i seng og jeg må gå oftere hjem til venner og så noget.

Martha: Det er fantastisk at være teenager, fordi du er uovervindelig. Måske bliver du syg, eller måske får du en lille skade, men i dit hoved dør du aldrig. Det er måske derfor man laver nogle fucked up ting en gang imellem som teenager.

Claus: Det mest fantastiske ved at være teenager er nok at livet er ret nemt at finde ud af, selvom vi ikke altid vil indrømme det. Du skal primært bare passe din skole/gymnasium og eventuelt dit fritidsarbejde, ellers er det ikke så meget andet man skal tænke på.

Amalie: Altså man oplever meget i teenageårene. Jeg tror det er det. Eller at man prøver så mange nye ting.

Hvad er det værste og det bedste ved din familie?

Sebastian: Det værste ved min familie, er at jeg synes at jeg gør meget mere end dem, og at de slet ikke hjælper til med noget, selvom jeg godt inderst inde ved at de gør meget mere end mig.

Martha: Det værste er selvfølgelig når vi kommer op og skændes. Det sker gudskelov ikke så tit, men det er bare aldrig sjovt, hvis man kommer rigtigt op og skændes.

Claus: Det værste er nok det der med, at mine forældre altid føler at de skal fyre en god historie af foran mine kammerater, men det er bare ikke altid at jeg syntes at den er ligeså god som de syntes. Det bedste er nok det der med, at ens forældre altid er der for en, og selvom at de godt kan være lidt nogle idioter en gang imellem, så vil de jo kun de bedste for mig.

Amalie: Det værste er alle de krav mine forældre giver mig. Og at mine forældre er skilt. Det bedste er at selvom mine forældre er skilt kan de stadig enes og at jeg har et godt forhold til min lillebror.