Thea kørte galt uden cykelhjelm og kæmper dagligt med følgerne

Thea Brink kørte galt på sin cykel i 9. klasse. Hun fik alvorlig hjernerystelse og har i dag en mindre hjerneskade.

Thea kigger på den cykelhjelm, som hun ville ønske, hun havde husket for to år siden. (© (c) DR)

I dag er Thea 18 år og går i gymnasiet. Og på billeder ligner hun enhver anden elev. Men Thea skal gennemføre gymnasiet på fire år i stedet for tre. For hun er stadig mærket af en tåget dag i 9. klasse, hvor cyklede hjem fra skole uden cykelhjelm og blev kørt ned, da hun skulle krydse vejen.

- Jeg husker ikke ret meget fra det i dag, fortæller Thea Brink.

Hun har fået fortalt, at hun lå i koma i sammenlagt tre uger og i respirator i en måned, og hele det følgende år brugte hun på at komme sig og blive undersøgt på kryds og tværs.

- Jeg tog 10. klasse af den årsag, for jeg ville ikke have for meget fravær i gymnasiet allerede fra starten af, forklarer hun.

Udenpå ligner Thea Brink enhver anden gymnasie-elev. (© dr)

Koncentrationsbesvær og træthed

I dag går hun i gymnasiet, men hun har søgt om at tage det over fire år, for hver dag bliver hun mindet om sin ulykke. Hun har en mindre hjerneskade.

- Det betyder, at jeg har svært ved at koncentrere mig, og jeg bliver hurtigt træt, fortæller Thea Brink.

- Et undervisningsmodul varer typisk 45 minutter af gangen, og det er svært for mig at følge med så længe, tilføjer hun.

Glem forfængeligheden

I dag husker Thea altid sin cykelhjelm, og hun har svært ved at forklare, hvad der gjorde, at hun lod den ligge hjemme den morgen i 9. klasse.

- Jeg skulle nok skynde mig, og så var jeg sikkert også forfængelig - jeg ville ikke have hjelmhår.

Men i dag kunne hun ikke drømme om at glemme sin cykelhjelm, og hun opfordrer sine jævnaldrene til at glemme alt om forfængelighed:

- I skal huske cykelhjelmen! Hvis det går galt, så kan det gå rigtigt galt og hele dit liv kan falde fra hinanden. Det er meget hårdt.

I dag søsætter Rådet for Sikker Trafik en kampagne, der skal lære især forældre, at de skal insistere på, at deres børn bruger cykelhjelm. Du kan se kampagnevideoen her.